Zodra de bladeren weer van de bomen vallen, weten we dat het najaar is begonnen. Gooi jij herfstbladeren na het opruimen van je tuin meteen in de gft-bak? Het is natuurlijk goed dat je ze in de juiste bak weggooit, maar wist je dat ze ook waardevol kunnen zijn voor andere doeleinden? Zo zijn veel planten bijvoorbeeld erg blij met bladeren en kun je er leuke decoraties mee maken. We geven je graag wat tips.

Bescherming voor je planten

Gevallen herfstblad zien sommigen als lastig afval, maar is het veel meer dan dat. Als mulch helpen ze vaste planten, bolgewassen en heesters te beschermen tegen de vorst. Je kan het beste een luchtig laagje blad over de planten neerleggen. Dat isoleert het beste. Niet alle planten zijn overigens blij met gevallen bladeren. Bij groenblijvende planten en keukenkruiden kun je bladeren beter weghalen. Ook op je gazon kun je bladeren beter verwijderen.

Herfstbladeren kun je ook prima gebruiken op de composthoop. Zo kun je waardevolle humus voor je tuin creƫren.

Herfstblad dieren

Dieren zijn dol op herfstbladeren

Niet alleen je planten zijn blij met herfstbladeren maar ook dieren. Egels vinden een hoop bladeren bijvoorbeeld een fijne schuilplaats. In een diervriendelijke tuin richt je daarom een beschermd en beschut plukje met herfstbladeren in.

Herfstdecoratie

Herfstblad als decoratie

Verzamel de mooiste herfstbladeren en gebruik deze om herfstdecoraties voor in huis te knutselen. Zo kun je bijvoorbeeld deze mooie slinger maken.

Bladeren verwijderen

Wil je herfstbladeren gaan verwijderen? Gebruik dan liever geen bladzuiger of -blazer. Ze verbruiken veel stroom en zijn gevaarlijk voor dieren en planten. Je kan het beste bladeren weghalen door ze voorzichtig bij elkaar te harken en met de hand op te rapen.

Groener Wonen nieuwsbrief