Niet alleen je reis naar je vakantieplek kan groener, maar ook qua bestemming zelf kun je milieuvriendelijke keuzes maken. Waar ga je heen, hoe verblijf je er en wat ga je er doen. We hebben een paar tips voor groene reisbestemmingen op een rij gezet.

Natuurkampeerterreinen

Nederland, België en Frankrijk kent een netwerk van zo’n 140 Natuurkampeerterreinen. Die moeten allemaal goedgekeurd worden door Stichting Natuurkampeerterreinen. Elke twee jaar controleren zij de terreinen die zich zo mogen noemen, waarbij de norm is dat het idealiter, als er geen gasten staan, een gewoon stukje natuur lijkt. Er zijn hierdoor ook geen vaste staanplaatsen en er is geen animatie of horeca. Het komt het dichtst in de buurt van wildkamperen.

Eco-hotel

Een ecologisch of groen hotel is een duurzaam hotel of accommodatie dat grootse milieuverbeteringen heeft aangebracht in zijn structuur om de impact op de natuurlijke omgeving zo klein mogelijk te houden. De hotels moeten Groen gecertificeerd zijn door een onafhankelijke derde partij of door het land waarin ze gevestigd zijn. Voorbeelden hiervan zijn EU Ecolabel, Travelife en The Green Key.

Huizenruil

Tijdens een huizenruil wissel je voor een bepaalde periode van woning. Het is een goedkope en relatief duurzame manier om een nieuwe locatie te ontdekken. Schrijf je in op een site voor woningruil of ruil met een bekende!

Bed & Breakfast

Het duurzame aan Bed & Breakfasts is dat de gastenverblijven vaak ingericht zijn in een al bestaande woning of gebouw. Daarnaast zijn er Bed & Breakfasts die net een beetje extra doen aan een milieubewust verblijf. Dit kan bestaan uit het verduurzamen van de woning, gebruiken van duurzame producten en ecologische schoonmaakmiddelen, maar ook uit het aanbieden van speciale opties. Bijvoorbeeld het uitlenen van fietsen of aanbieden van een biologische, vegetarische of veganistische maaltijd. Extra handig: je kunt op de meeste B&B sites gewoon instellen dat je dat je op zoek bent naar een duurzame optie!

Anderen lazen ook:  Hoe groen is Gent?

Vakantiepark

Ook vakantieparken gaan de afgelopen jaren de groene kant op! Denk aan zonnepanelen op de bungalows, minder of geen chloor in de zwembaden en een autovrije zone over het hele park. Ook grote parken doen tegenwoordig hun best zo goed mogelijk te letten op duurzaamheid en een Green Key te krijgen.

Keurmerken voor jouw groene bestemming

Twijfel je eraan of een vakantieplek echt zo duurzaam is als ze claimen? Dan kun je het best checken of ze één van de volgende keurmerken
bevatten.

1. The Green Key

Green Key is een keurmerk voor accommodaties (hotels, campings) en andere aanbieders van toerisme en recreatie (bijvoorbeeld attractieparken en sauna’s). Het stelt eisen op het gebied van milieu en natuur, bijvoorbeeld energiebesparing, afvalscheiding en duurzame inkoop. Er zijn 3 niveaus: Goud, Zilver en Brons.

2. EU Ecolabel

Het EU Ecolabel voor toerisme is een milieulabel van de Europese Unie voor hotels, campings, jeugdherbergen enzovoort. Er zijn  bijvoorbeeld eisen aan energie- en watergebruik, afvalscheiding en het gebruik van schoonmaakmiddelen. Sommige eisen zijn verplicht, andere vrijwillig. De accommodatie moet altijd een aantal punten verdienen met de vrijwillige eisen.

3. Travelife

Travelife is een internationaal keurmerk voor duurzaam ondernemen in de reisbranche. Zowel reisorganisaties als accommodaties (bijvoorbeeld hotels) kunnen het keurmerk krijgen. Er zijn 2 niveaus: Partner en Certified. Certified is hierbij het meest uitgebreid en zegt dat een locatie aan alle eisen voldoet.