Wanneer je streeft naar een milieubewuste levensstijl, mag je de tuin niet vergeten. Een duurzame tuin blijft niet alleen lang mooi, maar draagt ook bij aan het behoud van de biodiversiteit en een groenere wereld. In dit artikel delen we enkele tips om jouw eigen tuin een duurzame make-over te geven. Met welke punten ga je binnenkort aan de slag?
1 .Kies voor inheemse planten
Maak wat vaker gebruik van inheemse planten in je tuin. Deze planten zijn ‘thuis’ in de omgeving en hierdoor goed aanpast aan de lokale omstandigheden. Vaak hebben inheemse planten minder water nodig en zijn ze beter bestand tegen ziekten. Bovendien ondersteunen ze de biodiversiteit in je tuin en trekken ze inheemse insecten en vogels aan.
2. Plaats een duurzame buitendouche
Wil je genieten van extra luxe? Voeg dan een buitendouche toe aan jouw achtertuin. Natuurlijk wel met een duurzaam tintje. Kies voor een duurzame buitendouche die gebruik maakt van zonne-energie om het water te verwarmen, zodat je kunt genieten van comfort zonder onnodig elektriciteitsverbruik. Let daarnaast op het materiaalverbruik. Kies voor materialen met een lage milieu-impact en een lange levensduur voor een duurzaam resultaat.
3. Composteer organisch afval
Voorkom dat groen- en tuinafval eindigt op de stortplaats en start zelf een composthoop. Composteren is een eenvoudige manier om organisch afval om te zetten in voedzame meststof voor je tuin. Het zal de bodem gezonder en vruchtbaarder maken.
4. Bespaar water met een regenton
Een regenton is een slimme investering voor een duurzame tuin. Het vangt regenwater op, waardoor je minder afhankelijk bent van leidingwater. Je kunt er de tuin mee besproeien, ramen mee wassen of je auto mee schoonmaken. Dit is zowel gunstig voor het milieu als voor jouw waterrekening.
5. Trek dieren en insecten aan
Integreer elementen in je tuin die dieren en insecten aantrekken. Denk aan vogelhuisjes, bijenhotels, drinkschalen en schuilplaatsen. Breng ook voldoende variatie aan in bloemen en planten. Een vlinderstruik, een border met lavendel of tijm en salie doen het altijd goed. Je kunt nog meer diervriendelijke en groene inspiratie opdoen op Woonblog Ikwoonfijn.nl.
6. Tuinier zonder chemicaliën
Vermijd het gebruik van schadelijke chemicaliën en kies (indien nodig) voor natuurlijk methoden om ongedierte en ziekten te bestrijden. Gebruik bijvoorbeeld de ‘companion planting’ techniek, waarbij bepaalde planten elkaar kunnen beschermen tegen plagen.
7. Kies energiezuinige verlichting
Als je de tuin ’s avonds wilt verlichten, kies dan voor energiezuinige verlichtingsopties op zonne-energie. Dit vermindert het energieverbruik en zorgt natuurlijk ook voor een gezellige sfeer.