Geluidsoverlast bij warmtepompen… het is iets waar men zich vaak zorgen over maakt. Toch hoef je van een warmtepomp niet veel geluidsoverlast te hebben en kun je zelf veel doen om dit te voorkomen. 

Nieuwe, stille modellen

Een warmtepomp is nu eenmaal een werkend apparaat, waarbij geluid geproduceerd wordt. Door verhalen over geluidsoverlast hebben de pompen een slechte naam gekregen, maar dat is helemaal niet nodig. Zeker niet omdat de nieuwste modellen een stuk stiller zijn dan de apparaten die enkele jaren geleden op de markt kwamen. De techniek staat zeker wat warmtepompen betreft niet stil. Het geluid dat een warmtepomp produceert, komt van de compressor en van de ventilator, en de fabrikanten zijn erin geslaagd dit geluid flink terug te brengen.

Nieuwe geluidseisen

Sinds 2020 gelden voor warmtepompen met een buitenunit strengere eisen om geluidsoverlast te voorkomen. Op de erfgrens mag de hoeveelheid geluid maximaal 40 dB zijn. Dit volume is vergelijkbaar met het geluid dat vogels maken bij zonsopkomst. Wanneer je een warmtepomp plaatst, is het dan ook verstandig om te zorgen dat je aan deze eis voldoet. Indien dit niet het geval is, zou je er voor kunnen kiezen om een kast om de buitenunit te plaatsen die het geluid absorbeert of om de unit verder van de erfgrens te plaatsen.

De juiste capaciteit

Het geluid dat een warmtepomp produceert, heeft onder andere te maken met hoe hard hij moet werken. Het is daarom van belang dat je een apparaat met het juiste vermogen kiest. Zorg ervoor dat je weet hoeveel je verbruik is, zodat je het juiste apparaat kunt kiezen. Kies het liefst zelfs een iets groter vermogen dan wat je verbruikt, hierdoor hoeft je warmtepomp minder hard te draaien. Een adviseur kan je hierbij helpen. Let ook op de instellingen van de warmtepomp. Kies het liefst voor een pomp die op verschillende snelheden kan draaien of voor een warmtepomp met een nachtinstelling. De warmtepomp draait dan ’s nachts minder hard, waardoor er dan in ieder geval geen sprake is van geluidsoverlast.

Anderen lazen ook:  De kracht van energiecoöperaties

geluidsoverlast warmtepomp

Buitenunit op de goede plek

Het is belangrijk dat de plek voor de buitenunit zorgvuldig wordt uitgekozen. Niet alleen om overlast voor de buren te voorkomen, maar ook om zelf zo min mogelijk van het geluid mee te krijgen. Een professional zal bij de installatie altijd meedenken en zoeken naar de juiste plek.

Kasten

Wanneer er weinig ruimte is om de buitenunit te plaatsen of er toch sprake is van meer geluidsoverlast dan van tevoren gedacht, kun je een speciale kast om de unit plaatsen. Er zijn geluidswerende of -absorberende kasten verkrijgbaar die om de buitenunit geplaatst worden. Deze kasten kosten zo’n 1000 euro, maar kunnen de geluidsoverlast wegnemen. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is om deze kast te plaatsen, hij is een stuk groter dan de unit zelf.

Professionele aansluiting

Wanneer je een warmtepomp overweegt, is het verstandig een professional mee te laten kijken. Hiermee kun je geluidsoverlast voorkomen, doordat je gericht advies krijgt over de plaatsing van de buitenunit, maar bijvoorbeeld ook over het vermogen. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt ook warmtepompen aan. Wanneer je via hen een hybride warmtepomp aanschaft, wordt zowel de oriëntatie als de plaatsing door professionals gedaan. Zo ben je verzekerd van een passende warmtepomp en een goede plaatsing.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.