Bij het verminderen van je energieverbruik denk je al snel aan de wintermaanden. Dan kun je veel besparen op je stookkosten. Maar ook tijdens de zomermaanden kun je op je verbruik letten. Met deze tips kun je energie besparen in de zomer.

1. Droog je was buiten

Deze tip ken je waarschijnlijk al. Toch willen we het nog even benadrukken. Het is vaak namelijk wel lekker makkelijk om snel je kleding van de wasmachine in de droogtrommel te stoppen. Dat scheelt heen en weer lopen met je wasmand. Voor het milieu is het echter goed om toch je was buiten te laten drogen. Let er alleen wel op dat het die dag niet gaat regenen. Anders kun je twee keer gaan wassen en dat is zonde.

2. Douche op een lagere temperatuur

Het is heerlijk om even op te frissen onder de douche na een lange, warme dag. Een koude douche helpt je om af te koelen en bespaart meteen energie. Geen fan van koude douches? Door slechts één graad lager dan normaal te douchen, kun je al energie besparen in de zomer. Probeer ook eens om nu echt korter te gaan douchen of installeer een waterbesparende douchekop. Dat vermindert je energieverbruik.

3. Houd de warmte buiten

Natuurlijk kun je je woning koelen met een airco, maar dat is niet de meest milieuvriendelijke optie. Airconditioners verbruiken veel stroom. Dat is ideaal als je vaak overcapaciteit hebt van je zonnepanelen in de zomer, maar minder leuk als je energie via het net gebruikt.

Energie besparen in de zomer kun je het beste doen door de warmte buitenshuis te houden. Houd je ramen en gordijnen overdag dicht en zet ze juist ’s avonds of ’s ochtends vroeg even open om de warme lucht af te voeren.

Lees ook: Je huis energiezuinig koelen.

Vooroordelen vegan

4. Energie besparen in de zomer door niet te koken

Bewaar die ovengerechten voor het najaar en laat ook je fornuis zoveel mogelijk uit staan. Door te koken wordt het warmer in huis en dat wil je in de zomerse hitte juist voorkomen. Door vaker voor een frisse salade te kiezen of buiten te koken, kun je je fornuis uit laten staan en energie besparen in de zomer.

Anderen lazen ook:  Energiecontract: waar teken jij voor?

5. Doe je extra koelkast weg

Heb je een tweede koelkast of vriezer in je schuur staan? Je kan een hoop energie besparen door deze weg te doen. Koelkasten en vriezers zijn gemaakt voor kamertemperaturen en zijn niet goed bestand tegen de warmte in je schuur. Ze moeten daardoor extra hard werken, waardoor je meer energie verbruikt. Zeker als je koelkast al oud is, kan het een grote energieslurper zijn.

Water besparen in de badkamer met tanden poetsen

6. Energie besparen in de zomer met water

Het is vooral in de zomermaanden belangrijk om genoeg water te drinken, maar probeer je waterverbruik verder beperkt te houden. Vang gedurende het jaar regenwater op en geef daar je planten water mee.

7. Maak slim gebruik van je tuinverlichting

Wil je in de zomer ’s avonds ook nog even genieten in je tuin? Gebruik dan ledlampjes in plaats van lichtsnoeren op gloeilampen. Nog beter is het om tuinverlichting op zonne-energie te gebruiken.

8. Tijd voor onderhoud

De zomermaanden zijn ideaal om je voor te bereiden op de winter. Heb je nog een cv-ketel in huis? Dan is de zomer het perfecte moment om deze te laten nakijken. Door je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, zorg je ervoor dat alles goed blijft werken en bespaar je uiteindelijk op je stookkosten.

terugverdientijd zonnepanelen

9. Energie besparen in de zomer met de zon

In de zomer genieten we buitenshuis van de heerlijk warme zonnestralen. Ook binnenshuis kun je hiervan profiteren. Plaats zonnepanelen op je dak en maak gebruik van een zonneboiler.

10. Gebruik je vakantiegeld

Vlak voor de zomer krijgen de meesten hun vakantiegeld. Je kan dit bedrag gebruiken voor een heerlijke duurzame vakantie, maar je kan het ook investeren in je woning. Kijk waar jij nog energie kan besparen in je woning. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, het verwarmen van je woning zonder gas of het vervangen van je kozijnen.

Groener Wonen nieuwsbrief