Verlichting is ook buitenshuis van belang. “We genieten steeds meer van onze tuin. Buitenverlichting is daarom ook voor velen steeds belangrijker,” vertelt Johan Knopper van Suslight. Hoewel buitenverlichting misschien niet altijd even vaak brandt als binnenverlichting, valt er wel degelijk een besparing te halen. 

Suslight is al jaren bezig met duurzame buitenverlichting. Het bedrijf biedt verschillende mogelijkheden om je tuin op een duurzame manier te verlichten. Buitenverlichting, zo kan Johan ons uitleggen, heeft eigenlijk drie functies. “We kijken bij buitenverlichting naar drie principes. Met sfeerverlichting maak je je tuin tot een verlengde van je woonkamer. Functionele verlichting biedt veiligheid, waarmee valpartijen voorkomen worden en verlichting kan ook nog preventief worden ingezet, waardoor je ongewenste bezoekers buiten de deur houdt. We noemen dit de S.V.P.-regel, wat staat voor Sfeer, Veiligheid en Preventie.”

Het belang van goede buitenverlichting

Hoewel buitenverlichting misschien niet altijd even vaak brandt als binnenverlichting, valt er wel degelijk een besparing te halen. “Het zit ‘m dan voornamelijk in het type lamp. Kies ook buiten voor ledverlichting. Onze lampen verbruiken zeer weinig stroom. Sommige minder dan een 0,5 watt en de meeste lampen zitten op slechts 1,4 watt. Met het stroomverbruik van één halogeen of oude gloeilamp kun je nu een flinke tuin verlichten.” De energie-efficiëntie is zeer hoog, oftewel de lampen produceren veel licht met een laag stroomverbruik.

Buitenverlichting heeft niet alleen effect op mensen, maar ook op het leven van verschillende dieren en insecten. “Veel lampen of kwalitatief minder goede  ledlampen bevatten vaak veel blauw licht, wat het milieu flink verstoord. Wij hebben het blauwe licht uit onze lichtbronnen gefilterd, waardoor insecten en andere dieren hier niet meer door verstoord worden”, zegt Johan.

Wanneer je je tuin gaat verlichten is het volgens hem vooral verstandig om de verschillende functies mee te nemen in je verlichtingsplan. “Zorg ervoor dat je alle drie de principes toepast in de tuin. Door gebruik te maken van zuinige verlichting kun je zeker het preventieve licht gerust de hele nacht laten branden.”

Duurzame buitenverlichting

Voor Suslight is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. “De levensduur van lampen is voor ons van groot belang. Een lamp is immers een kostbaar product, die moet lang meegaan. Minstens even lang als een tuin. Waar sommige lampen misschien zo’n vier tot vijf jaar mee gaan, gaan onze lampen 16 jaar mee. Alle lampen zijn gecertificeerd op 70.000 branduren, dus wanneer je gemiddeld 12 uur per dag de lamp aan hebt, moet hij een levensduur van 16 jaar halen.”

Anderen lazen ook:  Ecologische woning met stro

De armaturen van Suslight hebben een geïntegreerde lamp, je kunt deze niet verwisselen. “Daarom hebben we er ook voor gezorgd dat het armatuur minstens net zo lang mee kan als de lamp zelf. We gebruiken gerecycled aluminium voor de lampen. Dat is een bewuste keuze, omdat bij de productie van nieuw aluminium veel energie verloren gaat. Door middel van een coating maken we de armaturen vuil- en weerbestendig, wat er voor zorgt dat deze wel 20 tot 25 jaar lang mee gaan.”

Mocht de lamp dan aan het eind van zijn levensduur komen, dan is deze volledig recyclebaar. “We verzenden de lampen zelfs alleen in tweedehands dozen. Op die manier proberen we het hele productieproces zo duurzaam mogelijk te houden.”

De tuin verlichten met zonne-energie

De energie van de zon is oneindig en steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om hier gebruik van te maken. Bij Suslight vind je (nog) geen lampen op zonne-energie, waar volgens Johan een duidelijke reden voor is. “Zonne-energie is een prachtig concept, maar er is een reden dat we dit nog niet toepassen. Dat heeft te maken met de levensduur van onze lampen. Deze lampen gaan zo lang mee, dat er momenteel nog geen accu’s zijn met een zelfde levensduur. Het is iets wat volop in ontwikkeling is, maar nu is het er simpelweg nog niet. Wel adviseren we graag om de energie voor de tuinverlichting zelf op te wekken met een zonnepaneel. Aan een klein paneel heb je al ruim voldoende.”

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame verlichting vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief