Steeds meer mensen willen hun badkamer niet alleen mooi, maar ook milieuvriendelijk inrichten. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een lager water- en energieverbruik. Dat is goed voor je portemonnee én voor de planeet. In dit artikel ontdek je hoe je die duurzame opties kunt toepassen. We geven concrete voorbeelden zodat je echt aan de slag kunt.

Wat je kunt doen om te besparen

Een van de eerste stappen is bewust kiezen voor waterbesparende kranen en douches. Als je een inbouw regendouche overweegt, ga dan voor een model met een waterbesparende stand. Zo geniet je van een luxe douchegevoel, maar verbruik je niet onnodig veel liters. Kijk ook of er een thermostaatkraan in zit. Daarmee krijg je snel de juiste temperatuur en verspil je geen water doordat je staat te wachten tot het water warm wordt. Plaats verder een doorstroombegrenzer of kies een douchekop die van zichzelf minder water doorlaat. Combineer comfort met bewust verbruik. Je merkt vaak nauwelijks verschil in gevoel, maar wel op je waterrekening.

Creëer ruimte

Een douchecabine kan niet alleen stijlvol zijn, maar ook helpen bij het besparen van warmte. Een goed afgesloten cabine houdt de warme lucht beter binnen. Daardoor hoeft je ventilatie minder hard te werken om vocht af te voeren. Dat scheelt weer energie. Probeer ook eens korter te douchen. Hang bijvoorbeeld een zandloper op of zet een timer op je telefoon. Vijf minuten douchen in plaats van tien spaart een hoop water en energie. Voor de afvoer kun je een speciale douchegoot nemen die je makkelijk schoonhoudt. Dan blijft alles langer fris en hoef je minder chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Kies voor duurzame materialen

Bij het uitzoeken van tegels en meubels kun je letten op duurzame productie. Er zijn tegels van gerecycled materiaal of hout van verantwoord bosbeheer. Zo beperk je je ecologische voetafdruk. Kies liever voor een langere levensduur dan voor een snelle oplossing. Een wastafelmeubel van degelijk hout of een keramische waskom kan jarenlang meegaan. Heb je de kans om bestaande spullen op te knappen? Overweeg dan om ze te hergebruiken. Een lik verf op een kastje doet wonderen. Ook kitranden en voegen die goed onderhouden zijn, zorgen voor een langere levensduur van je badkamer.

Anderen lazen ook:  Het verschil tussen keramische en natuurstenen tegels

Ventilatie en verwarming slim inzetten

Goede ventilatie is essentieel om schimmel te voorkomen. Dat gaat vaak samen met energieverbruik, maar je kunt het slimmer aanpakken. Kies bijvoorbeeld een ventilatiesysteem met vocht- of bewegingssensor, zodat het alleen aanstaat wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie. Wat betreft verwarming kan een (lage temperatuur) vloerverwarming comfortabel en zuinig zijn. Het verdeelt de warmte beter en je kunt de thermostaat vaak iets lager zetten. Heb je liever een radiator? Ga dan voor een waterbesparend systeem dat goed samenwerkt met je cv of warmtepomp. Zo houd je de ruimte lekker warm zonder teveel energie te verspillen.