Bij hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen staat de natuur centraal. Ontwerper Gienus Reurink deelt met Groener Wonen zijn visie over hoe je een duurzaam tuinontwerp creëert.
Gienus: “De toekomst is puur groen en als je daar nu niet in meegaat, dan verlies je het als hoveniersbedrijf, dat weet ik zeker. Het is absoluut geen hype. Ik doe dit werk al 35 jaar en ik voelde me altijd al verwant met de natuur. Als je praat over duurzaamheid, circulariteit, hergebruik van materialen; dat deed ik in de jaren 80 ook al. Een tuin moet gewoon een mooie groene uitstraling hebben.”
Duurzaam tuinontwerp en moderne tuinen
Mensen die hun tuin volledig willen bestraten of die een schutting van gewolmaniseerd hout willen plaatsen, zijn bij Gienus aan het verkeerde adres. Dit past immers niet bij een duurzaam tuinontwerp. Maar wat houdt een duurzaam tuinontwerp dan wel in? Volgens Gienus is een duurzame tuin méér dan alleen een ecologische natuurtuin. “Als je het vroeger had over duurzaam dan zag je alleen tuinen met een waterpoeltje, een scheve pergola en volgepropt met veel te veel plantjes. Duurzaam hoeft niet te betekenen dat je alleen een natuurtuin maakt met een waterpoeltje, maar dat je ook een duurzame tuin kunt maken met een mooie vormgeving, door bijvoorbeeld met zichtlijnen te werken. Je kunt ook moderne tuinen maken die passen bij het huis en die hartstikke duurzaam zijn.”
In een duurzaam tuinontwerp heeft een vijver of een waterpoeltje wel een toegevoegde waarde, deze trekt kikkers aan maar ook vogels en egels die er komen drinken. Hagen, bomen, struiken en ander groen zijn eveneens goed voor de biodiversiteit in de tuin.
Slimme, groene oplossingen
Snoek Puur Groen wil zich onder meer onderscheiden met slimme, groene oplossingen, is te lezen op hun site. “Dat heeft ermee te maken dat je een tuin kunt vergroenen, dat je een stuk beleving kunt aanbrengen, dat het groen voorop staat”, legt Gienus uit. “Bijvoorbeeld met een gemengde haag of met een paar mooie meerstammige of solitaire bomen.”
Een grote variatie aan planten is niet per se nodig in een duurzaam tuinontwerp. “Het kan zomaar zijn dat er in één ruimte alleen maar behoefte is aan een mooie grote boom en verder niks. Dan is de boom de drager van de tuin als blikvanger. Je moet als tuinontwerper ook goed in verhoudingen kunnen denken, de verhouding ruimte – massa moet goed zijn. Less is more, soms kun je met heel weinig al een heel mooi effect bereiken.”
Bijen- en vlinderplanten
In elke tuin past hij zeker vier tot vijf bijen- en vlinderplanten toe, die hij hier en daar in een duurzaam tuinontwerp laat terugkomen. “Dan heb je altijd leven in je tuin, want een tuin móet leven! Met een paar simpele planten kun je al veel biodiversiteit in de tuin krijgen. Bijvoorbeeld met nachtviolier en judaspenning trek je het oranjetipje, een prachtig vlindertje, naar je tuin.” Enkele andere van zijn favorieten zijn donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum), wilde marjolein (Origanum vulgare) en vingerhelmbloem (Corydalis solida), een knolgewasje dat in het vroege voorjaar bloeit met fijne lila bloempjes.
Regen in een duurzame tuin
‘Hoe ga je om met de opvang met regenwater?’ is een vraag waar Gienus zich bij vrijwel ieder duurzaam tuinontwerp mee bezig houdt. Het afkoppelen van de regenpijp van het huis om het water in een wadi te laten stromen is vaak een goede oplossing, vooral als deze mooi wordt geïntegreerd in het duurzaam tuinontwerp. “Ik ben nu bezig met een tuin waar ook een soort wadi komt. Daar zat een heel natte plek in de tuin en je hebt daar het regenwater van het schuurtje. Daar gaan we een soort natuurlijk beekje maken. Ik had nog wat oude vloerroosters liggen op de werf en daar maken we iets van zodat je over het beekje heen kunt lopen en het water onder het vloerrooster door kabbelt.”
Circulaire filosofie
Bij de aanleg van groenprojecten probeert Snoek Puur Groen zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. Materialen die door productie of transport het milieu zo min mogelijk belasten en die lang meegaan, zoals inlands douglashout en tamme kastanjehout. Beide soorten hout zijn erg hard; onbehandeld gaat douglashout 15 jaar mee en kastanjehout zeker 20 jaar.
Daarnaast probeert het bedrijf ook de afvalstromen te beperken door zoveel mogelijk te werken met hergebruikt materiaal. Daarom heeft Snoek Puur Groen een opslag van oude materialen afkomstig van eerder door hun gerealiseerde projecten. Bij een nieuw project wordt hier eerst gekeken wat er kan worden hergebruikt. De circulaire filosofie staat hoog in het vaandel!
Benieuwd hoe jij zelf jouw tuin duurzamer kan maken? Bekijk Gienus’ tips voor een duurzame tuin.
Dit artikel is afkomstig uit Groener Wonen magazine 02 2020, waarin nog meer duurzame tuin tips en het complete interview met tuinontwerper Gienus Reurink leest. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.