Bij oud en nieuw denken veel mensen aan gezellig feesten en vuurwerk. Velen weten wel dat vuurwerk slecht is voor het milieu, maar vinden het toch erbij horen. Wij vertellen je graag hoe je de impact van het vuurwerk kan beperken en milieuvriendelijkere keuzes kan maken. Met deze tips kun jij duurzaam oud en nieuw vieren.
Velen beginnen vaak op oudjaarsdag met een gezellig etentje bij vrienden of familie. Daarna gaan de oliebollen op tafel en zetten we de champagneflessen alvast klaar om te proosten op het nieuwe jaar. Na middernacht gaan we genieten van het vuurwerk. Tijdens deze gezelligheid denken we vaak minder aan het milieu.
Wanneer je vuurwerk afsteekt komen er allerlei fijnstoffen in de lucht vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast dalen de fijnstoffen neer en zorgen ze voor bodem- en watervervuiling. De zware metalen in het vuurwerk en de onverbrande resten dragen hier ook sterk aan bij. Het is daarom goed om je bewust te zijn van de nadelige effecten van vuurwerk. Met een aantal aanpassingen kun je jouw impact al een stuk verkleinen.
Duurzaam oud en nieuw vieren
Wil je volledig duurzaam oud en nieuw vieren? Kies dan voor een vegan diner. In het magazine V’GAN Lifestyle vindt je heerlijke recepten voor de feestdagen.
TIP: Laat je het hele jaar door inspireren door de lekkerste vegan recepten en neem een abonnement op V’GAN Lifestyle.
Na het diner is het tijd om te genieten van heerlijke oliebollen en champagne. Ook hierbij kun je kiezen voor een vegan variant. Wist je dat de meeste oliebollen die je koopt bij oliebollenkramen plantaardig zijn? Bij kant-en-klare recepten die je in de supermarkt koopt is dat vaak niet helemaal zo. Hier moet je vaak ei, boter of melk aan toevoegen. Wil het recept vegan maken? Let dan goed op de ingrediënten op de verpakking en gebruik plantaardige melk of boter.
Ga je overigens oliebollen zelf bakken? Gooi het frituurvet dan nooit door de gootsteen. Dat kan leiden tot verstoppingen in huis en in het riool. Het vet kan je opsparen, laten afkoelen en dan inleveren bij een recyclepunt. Het wordt dan gebruikt om biobrandstof van te maken.
Champagne is een wat lastiger verhaal, daarbij kun je niet altijd aan het etiket zien of het vegan is. De drank wordt gemaakt van druiven, maar voordat het verstuurd wordt naar de winkels wordt het geklaard. Tijdens dit proces worden er vaak wel dierlijke producten gebruikt, zoals melk, gelatine of eiwit. Fabrikanten vermelden deze ingrediënten vaak niet op het etiket, omdat ze niet in het recept zelf verwerkt zijn. Er zijn wel bedrijven die volledig vegan champagne maken. Vraag in de slijterij welke vegan champagneflessen zij verkopen of zoek eens rond op internet.
Vuurwerk afsteken
Je beperkt de impact van vuurwerk al door simpelweg minder af te steken. Organiseer samen met je buren of de hele wijk een vuurwerkshow, zo hoef je minder vuurwerk te kopen. Je kan natuurlijk ook alleen buiten gaan kijken naar het vuurwerk zonder zelf iets af te steken.
Wanneer je toch vuurwerk gaat kopen, let dan goed op welk vuurwerk je haalt. Opmerkelijk genoeg komen er bij knalvuurwerk minder schadelijke stoffen vrij dan bij siervuurwerk. De zware metalen die bij siervuurwerk zorgen voor de kleur zijn schadelijker dan het knalvuurwerk dat bestaat uit buskruit. Daarentegen heb je bij knalvuurwerk meer kans op gehoorschade.
Vermijd illegaal vuurwerk
Het is altijd verstandig om illegaal vuurwerk te vermijden. Vaak voldoet illegaal vuurwerk niet aan onze veiligheidseisen en brengt het daardoor risico’s met zich mee. Daarnaast kunnen er zeer schadelijke stoffen in het vuurwerk verwerkt zijn. In Europa moet al het consumentenvuurwerk een CE-logo dragen. Daardoor kun je zien dat het product voldoet aan de milieu- en veiligheidseisen.
Ruim vuurwerk op
Om te voorkomen dat de metaalresten van het vuurwerk in de bodem en het water trekken, is het belangrijk om het afval zo snel mogelijk weg te halen. Let er wel op dat het vuurwerk volledig uitgebrand is. Maak het vuurwerkafval eerst nat voordat je het opruimt om het veilig weg te gooien.
Heb je samen met de buurt vuurwerk afgestoken? Organiseer dan ook een gezamenlijke opruimactie. Zo draagt iedereen een steentje bij en is het afval sneller opgeruimd.