Na isolatie van vloer, dak, gevel, glas en deuren daalt het gasverbruik van huishoudens met gemiddeld 25 procent, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van TNO en het Centraal Planbureau van april dit jaar. Meer dan de helft van de Nederlandse woningen is relatief slecht geïsoleerd.  Werk aan de winkel dus, maar hoe pak je isolatie aan en hoe maak je de beste keuzes?

Dakisolatie

Omdat warmte van nature opstijgt, is het dak een belangrijke plek om te isoleren. Check of er in het verleden al dakisolatie is aangebracht. Dat kan glas- of steenwol zijn, isolatieschuimplaten of pur. Is dit materiaal zo’n 8 cm dik, dan is dit volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal voldoende. Is het dunner, dan kun je het vervangen. De binnenkant van een schuin dak kun je eventueel zelf isoleren. Gaat het om de buitenkant van een schuin dak, een dakkapel of een plat dak, dan kun je beter een professioneel bedrijf inschakelen.

Op de website van Milieu Centraal vind je een stappenplan voor het zelf isoleren van je schuine dak. Kies materiaal met een goede isolatiewaarde. Van goedkopere materialen zoals glas- of steenwol heb je vaak een dikkere laag nodig dan van duurdere materialen zoals isolatieplaten. Op de verpakking van het isolatiemateriaal staat de Rd-waarde, die zou zeker 3,6 of 3,8 moeten zijn, maar hoger is nog beter.

De zolder isoleren

Heb je geen kamers op zolder, maar gebruik je deze ruimte alleen als opslag en is de zolder af te sluiten met een deur of luik, dan is vloerisolatie in plaats van dakisolatie ook een optie. Een vloer isoleren is goedkoper dan een dak isoleren, je kunt het gemakkelijker zelf en volgens Milieu Centraal bespaar je ongeveer net zoveel energie als bij dakisolatie.

Isolatie van de muren

Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben in de regel geen spouwmuur. Die enkelsteensmuren kun je isoleren met een voorzetwand of je kunt de buitenmuur isoleren. Voordeel van het isoleren van de buitenmuur is, dat je de woonruimte niet kleiner maakt en het kan een goede manier zijn om je buitengevel van een nieuwe look te voorzien. Woon je in een monument of is je huis onderdeel van een beschermd stadsgezicht, dan is het isoleren van de binnenmuur vaak een betere optie. Dit geeft wel het nodige werk, omdat je aan de binnenkant veel moet aanpassen zoals het verplaatsen van radiatoren en het aanpassen van vensterbanken.

Anderen lazen ook:  Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen

Huizen van na 1920 bezitten in de regel wel een spouwmuur. Vaak zijn deze muren ooit al geïsoleerd. Soms is die oudere isolatie verzakt en zijn koudebruggen ontstaan. Het is verstandig om te onderzoeken of na-isolatie nodig is. Hiervoor kun je het beste een specialist inschakelen. Ook het aanbrengen van spouwmuurisolatie kun je het beste door professionals laten doen. Zij beschikken over de juiste apparatuur en spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Dit geeft heel weinig rommel en het werk is vaak binnen een dag al afgerond.

Isoleer je vloeren

Ga je de vloer aanpakken, dan is het slim om meteen vloerverwarming te overwegen. Zeker als je nu of in de toekomst de overstap maakt naar een (hybride) warmtepomp kan vloerverwarming een goede oplossing zijn.

Vloerisolatie bespaart niet alleen energie, maar geeft meteen veel meer comfort in huis. Het isolatiemateriaal houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. Het handigste is het om de vloer via de kruipruimte te isoleren. De kruipruimte moet hiervoor wel voldoende hoog zijn; soms kun je hem nog wat dieper uitgraven. Vaak worden er speciale isolatieplaten- of dekens tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Je kunt ook kiezen voor thermoskussens van Tonzon die zowel in lage als hoge kruipruimtes worden toegepast. Dankzij de thermoskussens wordt de vloer snel warm, zelfs warmer dan de lucht erboven, en de warmte wordt lang vastgehouden. In lage kruipruimtes wordt ook wel isolatiemateriaal gespoten, zoals schuim, schelpen of speciale chips.

Heb je een betonnen  ondervloer en geen kruipruimte, dan kun je de bovenkant van de betonvloer isoleren met dun materiaal met een zo goed mogelijke isolatiewaarde. Daarbovenop komt dan plaatmateriaal zoals OSB-platen en vervolgens werk je af met de gekozen vloerbedekking.

Meer weten over een duurzaam interieur? Lees het hier.