Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen het vaak daadwerkelijk kouder hebben dan mannen. Dit komt doordat vrouwen een stuk minder warmte produceren dan mannen. Waar vrouwen al snel op zoek gaan naar een warme trui, loopt menige man het liefst in de winter nog in korte mouwen rond. Natuurlijk wil je dat het in huis voor iedereen comfortabel is, maar je wil ook de energiekosten in toom houden. Hoe pak je dat het beste aan? Feenstra helpt de koukleum en degene die met de koukleum moet samenleven!

Een behaaglijke woning begint bij het instellen van de juiste temperatuur in huis. Voor de woonkamer ligt dit rond 19 tot 21 graden en in de slaapkamer volstaat vaak 15 tot 18 graden. Het is verstandig om de thermostaat ’s avonds iets lager te zetten, maar niet helemaal uit. Door de temperatuur ’s nachts op ongeveer 15 graden te houden, voorkom je dat het huis te veel afkoelt en daardoor ’s ochtends hard moet werken om het huis op te warmen. Je wil natuurlijk niet dat de koukleum in huis lang moet wachten totdat het weer aangenaam is in huis. Heb je vloerverwarming of een warmtepomp, dan is het advies om de temperatuur niet te veel te laten dalen ’s nachts. Wanneer je op deze manier verwarmt, is het namelijk belangrijk dat de woning een zo constant mogelijke temperatuur heeft. Zet de thermostaat in deze gevallen in de nacht dus maximaal 2 graden kouder dan de dagtemperatuur.

Ventilatie

Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar bij goed ventileren zullen ook je stookkosten in veel gevallen minder hoog uitvallen. In de winter de roosters sluiten lijkt logisch, maar dit leidt tot een hogere luchtvochtigheid, wat verwarmen lastiger maakt. Droge lucht verwarmt sneller en efficiënter, dus het is verstandig om de ventilatieroosters altijd open te houden. Bovendien voorkomt ventilatie schimmelvorming en draagt het bij aan een gezonder binnenklimaat. Droge lucht door ventilatie is dus zowel voor de koukleum als degene die het altijd warm heeft, prettig en belangrijk.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan helpen om een zo comfortabel mogelijke woning te krijgen. Deze thermostaten leren namelijk jouw dagelijkse routine kennen en passen de verwarming hierop aan. Sommige thermostaten hebben geavanceerde functies zoals geo-fencing, waardoor de verwarming automatisch omlaag gaat als er niemand thuis is en weer aan gaat als je in de buurt van de woning komt. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en helpt kosten te besparen. Bovendien kan je met de app van deze thermostaten op afstand de verwarming bedienen. Zo is het voor de koukleum bij thuiskomst ook alvast aangenaam in huis.

Anderen lazen ook:  Verschillende manieren om je woning te koelen

Isolatie

Isolatie is ook erg belangrijk wanneer het gaat om het verlagen van energiekosten en wanneer je een behaaglijke temperatuur in huis wil houden. Goede isolatie houdt warmte vast en bespaart energie. Behalve het isoleren van muren en daken kunnen tochtstrips, radiatorfolie en isolerende gordijnen helpen. Hang isolerende gordijnen niet voor radiatoren, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam hangen. Onthoud dat isoleren ook ventileren betekent: frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en efficiënte verwarming.

Averechts

Sommige bespaarmethoden lijken in eerste instantie logisch, maar kunnen averechts werken. Het volledig uitschakelen van de verwarming om kosten te besparen kan bijvoorbeeld leiden tot problemen zoals schimmelvorming en een hoge luchtvochtigheid. Het is verstandiger om de thermostaat enkele graden lager te zetten dan de verwarming helemaal uit te schakelen. Zowel team koukleum als team altijd warm zullen een ijskoude woning namelijk niet prettig vinden. Ga ook niet met alternatieve manieren je huis verwarmen, bijvoorbeeld door een vuurtje te stoken of binnen een barbecue aan te steken. Het klinkt misschien als een gek advies, maar de brandweer rukt hier nog steeds soms voor uit. Je kunt hier niet alleen brand mee veroorzaken, het is ook levensgevaarlijk vanwege de koolmonoxide-uitstoot.

Eco-stand

Sommige cv-ketels hebben een speciale comfortstand voor kraanwater, waarbij het water constant op temperatuur wordt gehouden. Hierdoor komt er extra snel warm water uit de kraan. Dat is natuurlijk heel handig, maar het kost veel energie. Je kan beter de eco-stand aanzetten omdat het water dan alleen verwarmd wordt als de kraan open gaat.

Aanvoertemperatuur

Standaard staat de maximale temperatuur van het verwarmingswater van cv-ketels vaak op 80 of zelfs 90 graden. Deze hoge temperatuur is eigenlijk helemaal niet nodig en kost veel energie. Met normale radiatoren is 60 of 70 graden ook prima, en in goed geïsoleerde woningen is 55 graden vaak genoeg. Zorg er wel voor dat de temperatuur van het tapwater op minstens 60 graden staat, want anders loop je kans op het ontstaan van legionella.

Onderhoud

Het regelmatig onderhouden van de cv-ketel is een andere manier om energie te besparen én een comfortabele temperatuur in huis te behouden. Een goed functionerende cv-ketel verbruikt minder gas en werkt efficiënter. Vul de ketel dus op tijd bij en ontlucht hem regelmatig. Met regelmatig onderhoud voorkom je storingen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming het hardst nodig is. Koukleum of niet, je moet er niet aan denken om zonder verwarming te komen zitten, toch?

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu