Het koude weer van de winter komt dichterbij. De temperatuur kan vanaf oktober flink dalen, maar als we geluk hebben worden we ook nog verwend met wat mooie dagen. Zo op de drempel van de herfst, winter en dus de koudere dagen is dit het ideale moment om eens te kijken naar hoe je in de komende maanden slim om kan gaan met energie en of er nog onderhoud van bijvoorbeeld je cv-ketel nodig is. Vakman Rob van den Berg van Feenstra helpt je alvast op weg met wat tips.

In 2022 werd aangekondigd dat huishoudens vanaf 2026 hun cv-ketel bij vervanging minimaal moesten vervangen door een hybride warmtepomp. Hiermee wilde het kabinet huishoudens stimuleren om de overstap te maken naar duurzamere verwarmingsopties. Met de komst van het nieuwe kabinet is er een streep door deze wet gegaan. Ook kondigden zij een andere ingrijpende verandering op het gebied van duurzame energie aan: de volledige afschaffing van de salderingsregeling in 2027.

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die zich hier zorgen over maken en zich afvragen of het dan nog wel zin heeft om hun huis te verduurzamen. Het korte antwoord is ‘ja’, duurzaam wonen is niet enkel belangrijk voor het milieu maar ook voor jouzelf, en natuurlijk jouw portemonnee. Ook nu er bepaalde regelingen worden afgeschaft en het minder gestimuleerd wordt om te verduurzamen, loont het om hierin te investeren.

Zonnepanelen

Met de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling, lijkt het minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook wanneer de regeling vervalt, zijn zonnepanelen nog steeds een goede aankoop. Het terugverdienen zal misschien iets langer duren dan voorheen, maar het is wel een directe manier van verduurzamen en besparen. Ook als je al panelen hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Er is namelijk steeds meer mogelijk wat betreft het opslaan van energie. Thuisbatterijen en andere manieren om zelf opgewekte energie op te slaan, nemen de afgelopen jaren in aanbod toe. De verwachting is dat deze een belangrijk onderdeel worden in de nieuwe manier waarop we met energie omgaan.

Een andere manier om het optimale rendement uit je zonnepanelen te halen, lijkt eenvoudig, maar is dat niet altijd. Het is namelijk altijd het beste om de stroom die je opwekt, zelf te gebruiken. Dit kun je doen door het gebruik en opladen van apparaten af te stemmen op de momenten waarop je de meeste energie opwekt. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een zonneboiler te installeren. Hoewel dit apparaat nog niet dezelfde bekendheid als bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, is deze ideaal om de zonne-energie die je opwekt efficiënt te gebruiken. Door voor je warmwatervoorziening grotendeels een zonneboiler te gebruiken, bespaar je flink op je gasrekening. Een zonneboiler werkt het beste in de periode dat er veel zon is. In die periode zal je warm tapwater geheel of gedeeltelijk worden verwarmd door de zon. In het voorjaar en najaar levert een zonneboiler een stuk minder op, en zal de cv-ketel het warme water verzorgen. Gemiddeld kun je met een zonneboiler de helft van het aardgas dat normaal voor warm water met een cv-ketel nodig is, besparen. Dit is tussen de 50 en 150 m3 gas.

Anderen lazen ook:  Bouwen aan een groene toekomst

Trias Energetica

Veel mensen gaan sinds de stijging van de energieprijzen steeds bewuster om met energie. Bij het verduurzamen komt vaak de term Trias Energetica naar voren. De drie stappen van de Trias Energetica laten zien hoe je energiezuinigier kunt wonen.  Hierbij zijn er drie punten waar je op moet letten: de energievraag beperken, zoveel mogelijk energie uit duurzame bronnen gebruiken en zo efficiënt mogelijk omgaan met fossiele brandstoffen. Het toepassen van de Trias Energetica is niet heel moeilijk. Het beperken van de nodige energie kan bijvoorbeeld door te isoleren of verlichting te vervangen voor zuinigere led-verlichting, een cv-ketel kun je vervangen door een warmtepomp en je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen.

Tip

Heb jij nog een cv-ketel? Dan kun je ook daarmee besparen. Zet de temperatuur bijvoorbeeld niet te hoog en vul hem zo nodig bij. Maar wat mensen regelmatig vergeten, is dat het belangrijk is om te controleren of de ketel wel goed werkt. Ook dit jaar raad ik iedereen aan om voordat het echt weer koud wordt, eens goed te kijken of alles nog goed werkt. Installateurs hebben het bij de eerste koude dagen vaak erg druk, omdat mensen er dan pas achter komen dat de cv-ketel niet goed werkt. Daarom is het slim om dit zelf te testen. Gebruik daarvoor dit stappenplan:

1 Draai minimaal drie radiatoren helemaal open.

2 Zet de thermostaat op 25 graden. (Is het net héél warm weer? Zet dan de thermostaat nog een paar graden hoger.)

3 Laat de thermostaat minstens een half uur op deze temperatuur staan.

4 Als de radiatoren snel warm worden, kun je het stookseizoen met vertrouwen tegemoetzien.

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu