De gemiddelde Nederlander zou zo’n 75 rollen toiletpapier per jaar verbruiken. Dat papier, vaak met chemicaliën gebleekt en soms zelfs helemaal nieuw, spoelen we linea recta door het toilet. Zonde, of niet? Dat vond Melle Schellekens, initiatiefnemer van The Good Roll in elk geval wel. Hij vertelt meer over het duurzame toiletpapier.

Achteraf gezien begon het voor Melle allemaal in zijn jeugd. Toen hij Zuid-Afrika bezocht en via het werk van zijn moeder een congres bijwoonde. Daar leerde hij hoe de basis van ontwikkeling wereldwijd valt of staat bij sanitaire voorzieningen en dat een derde van de wereldbevolking niet beschikt over een schoon en veilig toilet. Jaren later werkte Melle in de wereld van de hospitality. “Toen ik voor een grote keten onderzoek deed naar verduurzamingsmogelijkheden, kwam ik al snel op een aantal standaard zaken als eten en drinken, vervoer en linnengoed. Ik ontdekte daarnaast dat er enorm veel papier doorheen ging bij deze hotelketen. Stapels en stapels toiletpapier lagen in het magazijn en elke keer dat een gast incheckte, werd er weer een nieuw rolletje opgehangen. Toiletpapier was toen echt een heel vervuilende business. Er werd gloednieuw papier gebruikt en tal van chemicaliën werden gebruikt om dit te bleken. Dat moest toch anders kunnen?” Zo werd The Good Roll geboren. Toiletpapier dat niet alleen beter is voor onze wereld maar er direct aan bijdraagt dat er toiletten gebouwd kunnen worden, daar waar het zo hard nodig is.

Duurzaam papier

In eerste instantie richtte het bedrijf zich op het produceren van toiletpapier met duurzaam, gerecycled papier. “Dat bestond al wel, maar was zeker niet de standaard. Ook toiletpapier moest gebleekt en mooi zijn, terwijl je het gewoon doorspoelt. We gingen op zoek naar zacht en sterk papier en namen ook de rol zelf onder de loep. Meestal zitten er maar 150 tot 200 vellen op een rol. Wij kozen voor 400 vellen. Daardoor gaat de rol langer mee, is er minder verpakking en minder vervoer. Daar zit direct al een winst!” Als basis voor het duurzame toiletpapier gebruik je het liefst kantoorpapier, vertelt Melle. Daar zit doorgaans minder inkt op en het heeft van zichzelf al een mooiere kleur dan bijvoorbeeld kranten of tijdschriftenpapier. Gaandeweg is op kantoren echter steeds meer gedigitaliseerd en door de coronacrisis en het bijbehorende thuiswerken werd het steeds moeilijker om aan dit kantoorpapier te komen en ging de prijs omhoog. Dus werd er gezocht naar alternatieven.

Duurzame toiletpapier

Bamboe

En een alternatief werd gevonden! In de vorm van bamboe. “Bamboe is een snelgroeiend gewas, dat na de kap weer snel teruggroeit en ook nog eens veel CO2 uit de lucht haalt. Het bleek een heel goed alternatief. We ontdekten eigenlijk al snel dat het vrijwel alleen in te kopen was in China. De te behalen CO2 winst werd dan eigenlijk al direct weer teniet gegaan. We wilden het iets dichter bij huis halen en verdiepten ons in Ghana. Dit land, gelegen rond de evenaar, heeft een wildgroei aan bamboe. Het groeide ook op het land van de cacaoboeren. We hebben daar dehanden ineen geslagen met deze boeren en zij telen bamboe nu op delen van hun land waar ze verder niet veel mee doen. Ze kunnen op die manier dus een extra inkomen genereren. We zijn nu bezig met het oprichten van een maatschap waar zo’n 180 boeren aan meedoen. Zij zijn de vaste leveranciers van onze toiletpapierfabriek in Ghana.”

Anderen lazen ook:  Duurzaam koken is simpel met deze kookboeken

Sociale impact

Niet alleen goed doen voor het milieu, maar juist ook voor mensen, staat centraal. “We verkopen graag zo veel mogelijk toiletpapier omdat we de helft van onze winst gebruiken om écht iets goeds te doen”, vertelt Melle. Hij legt uit dat 50% van de winst gebruikt wordt voor een speciaal project in Ghana. Hier worden toiletten gebouwd bij openbare gebouwen, zoals scholen en bibliotheken. “Het is werkelijk schokkend hoeveel openbare plekken er bestaan waar helemaal geen toiletten te vinden zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit ontwikkeling tegenhoudt. Als mensen niet eens naar de wc kunnen is het niet aantrekkelijk om een hele dag naar school te gaan. We zien dat, nu we daar toiletten plaatsen, deze plekken steeds beter bezocht worden.”

Na het bouwen van de toiletunits, stopt het niet. Er blijft betrokkenheid. “We zorgen ervoor dat de standaard zoals deze is op het moment dat we de units bouwen, ook de standaard blijft. Dit allemaal samen met de lokale community, waardoor ook werkgelegenheid gefaciliteerd wordt.” Een stip aan de horizon, die heeft Melle zeker. “Wij denken niet in omzetcijfers of dat soort dingen, we denken in toiletbouwdoelstellingen. Voor de komende jaren willen we minimaal 10.000 units bouwen in West-Afrika. Daarnaast blijven we ontwikkelen in duurzaamheid. Die balans en samenhang vinden we belangrijk. We willen mensen graag inspireren en ze aan het denken zetten over hun aankopen. Met op het oog kleine keuzes kun je een groot verschil maken. Zo zorgt bewustwording voor een positieve impact.”