Een dynamisch energiecontract werkt met wisselende prijzen voor gas en elektriciteit. Dit kan voordeel opleveren, maar ook risico’s met zich meebrengen.
Vast contract en variabel contract
Wanneer je een energiecontract hebt, zijn er drie opties: vast, variabel en dynamisch. In een vast contract zet je de prijs voor een x-aantal jaren vast. Bij een variabel contract kan de prijs die je betaalt voor energie meerdere keren bijgesteld worden. Bij sommige aanbieders twee keer per jaar, bij andere maandelijks.
Dynamisch energiecontract
Steeds vaker zien we dynamische contracten, een vorm die nog ‘onzekerder’ is. Bij dynamische contracten wordt het tarief bepaald op de zogenaamde ‘spotmarkt’. Op deze markt wordt één dag van tevoren energie verhandeld. Op de markt gelden elk uur andere tarieven voor stroom en voor gas geldt een dagprijs. Stroom zal tijdens sommige uren duurder zijn dan tijdens andere uren en soms komen op de spotmarkt zelfs negatieve stroomprijzen voor, waardoor je geld toe krijgt. Je krijgt een dag van tevoren de prijzen voor de komende dag te horen.
Je betaalt ook hier vaak een voorschot, om zo te voorkomen dat je elke maand een ander bedrag afrekent. Het voorschot wordt dan verrekend met de daadwerkelijke tarieven en kan soms flexibel zijn (in de winter hoger dan in de zomer).
Voordelen en risico’s dynamisch energiecontract
Wanneer jij zelf veel invloed hebt op je verbruik en kunt verbruiken wanneer de stroom goedkoop is, kan zo’n dynamisch contract je veel voordeel opleveren. Je profiteert direct van prijsdalingen, maar de keerzijde is dat je ook direct meer betaalt wanneer de prijzen stijgen. Daar zit ook meteen een risico, in theorie kunnen die prijzen flink oplopen. In Texas kwam het tijdens een sneeuwstorm voor dat de stroomprijs steeg tot 9 dollar per kilowattuur, extreem duur. In Europa geldt een maximumprijs van 5 euro per kWh. De kans dat deze prijs ooit bereikt wordt, is echter heel onwaarschijnlijk. Volgens de ANWB (zelf aanbieder van dynamische contracten) is in de afgelopen zeven jaar de inkoopprijs van elektriciteit gemiddeld 85% van de tijd onder de gemiddelde vaste tarieven van andere aanbieders gebleven.
Goed om te weten: zo lang de salderingsregeling nog geldt, is de terugleververgoeding ook afhankelijk van de uurtarieven.
Een dynamisch energiecontract en het prijsplafond
Wie een vast contract heeft, betaalt een langere periode dezelfde prijs per eenheid. Kom je met een vast contract boven het prijsplafond uit, betaal je de vastgelegde prijs in je contract. Voor dynamische contracten geldt dat je gedurende je contractduur regelmatig een wisselende prijs betaalt. Kom je dan boven het prijsplafond uit wordt gewerkt met een maandgemiddelde en de prijs die in die maand vastgelegd was in je contract. Er wordt berekend wat je over die maand gezien gemiddeld hebt betaald per eenheid, ligt dat ook boven het prijsplafond, dan moet je die prijs per eenheid betalen.