Eerder schreven wij al dat een derde van de groene stroom in Nederland niet echt groen is. Niet alleen sommige energieleveranciers doen zich groener voor dan ze in werkelijkheid zijn, ook bedrijven in andere sectoren: van voedselproducenten tot aan reisbureaus. Greenwashing heet dat. Door middel van ‘greenwashing’ doen bedrijven alsof hun product of dienst groen is, terwijl het eigenlijk niet duurzaam is. Als consument denk je dan een groene keuze te maken, maar in feite is dat niet zo.

Woordkeuzes als ‘natuurlijk’ en ‘eerlijk’

Ieder bedrijf mag zijn producten ‘natuurlijk’, ‘puur’ of ‘eerlijk’ noemen als slechts 1 procent van de ingrediënten of materialen natuurlijk en eerlijk is. Deze termen zijn niet beschermd. Terwijl jij als consument denkt dat jouw nieuwe crème natuurlijk is, kan het zo zijn dat slechts een klein deel ervan uit natuurlijke bron komt. Ook de term ‘vegan’ kan een vorm van greenwashing zijn. Een product kan wel vegan zijn, maar alsnog getest zijn op dieren.

Waar kun je op letten?

Laat je dus niet misleiden door termen als ‘natuurlijk’ en ‘eerlijk’, maar verdiep je in de duurzame missie van het bedrijf. Om je te helpen bij het maken van duurzamere keuzes heeft Milieu Centraal de keurmerkenwijzer ontwikkeld, waarin je precies kunt zien welke keurmerken betrouwbaar zijn.

Vertrouw daarnaast op je eigen intuïtie. Klinkt iets als te mooi om waar te zijn of heb je het idee dat een bepaald merk eigenlijk geen duurzame lijn kan ontwikkelen? Dan is dat vaak ook zo. Bij twijfel kun je ook altijd de bedrijven vragen wat zij doen met betrekking tot duurzaamheid.

Voordeel van greenwashing

Een voordeel van greenwashing is wel dat consumenten steeds meer gaan nadenken over duurzaamheid. Het is alleen een kwestie van de juiste duurzame beslissingen maken.

Anderen lazen ook:  Plantencafé Broesse, de jungle van Gent

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.