Een baby is klein, maar verbruikt gedurende het eerste levensjaar meer dan een gemiddelde volwassene in een jaar. Volgens onderzoek zou de CO2-uitstoot van een kind jaarlijks overeenkomen met drie keer per maand heen en weer vliegen naar de VS! Redacteur Lisa startte een duurzaam experiment met haar baby Sophie. Ze ontdekte de hiaten en valkuilen, maar vooral heel veel duurzame oplossingen zoals wasbare luiers.

Bijna een jaar geleden begon mijn avontuur als moeder. Ik besloot dit avontuur een duurzaam tintje te geven, want het moet toch mogelijk zijn om de CO2-uitstoot van een kind iets naar beneden te brengen? Na de eerste paar maanden van volle luiers, heel veel badjes en kleertjes die snel te klein werden, besefte ik dat duurzaam leven met een baby niet zo eenvoudig is als het lijkt. Vooral het tempo waarin een baby groeit en het tempo waarin hij/zij iets vies maakt, maakt duurzaam leven met een baby tot een uitdaging.

Wasbare luiers

1 miljard luiers per jaar

Naast de inrichting van de babykamer en de uitzet voor de baby, vindt de meeste verspilling plaats op het gebied van luiers. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland ruim 1 miljard kinderluiers weggegooid! Er bestaan luierinzamelpunten, maar niet alle gemeenten zijn er even open over wat er precies gebeurt met de luiers. De recycling blijkt een ingewikkeld proces, waar eerst veel energie in gestoken moet worden voordat het wat oplevert. Luiers bestaan uit verschillende materiaalsoorten zoals papier, plastic en absorberende korrels en dat maakt recycling complex. Verschillende merken proberen de luiers duurzamer te maken door zoveel mogelijk organisch materiaal te gebruiken. Je herkent ze aan het Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk.

Milieukeurmerk of niet, het blijft het een wegwerpproduct, en het is maar de vraag of alle componenten echt te recyclen zijn. De enige én echte oplossing voor dit probleem is er al jaren en kent iedereen: wasbare luiers!  En deze zijn leuk! De veiligheidsspelden zijn al lang verleden tijd; het zijn hippe, milieuvriendelijke luiers die je eenvoudig sluit met drukkers of klittenband en verkrijgbaar in allerlei mooie printjes. De wasbare-luierbranche probeert het voor de consument zo aantrekkelijk mogelijk te maken, want als we deze stap (terug) kunnen zetten, dan valt er heel veel te winnen op het gebied van CO2-uitstoot.

Wasbare luiers

Ook ik – of eigenlijk Sophie – ging het experiment met de wasbare luiers aan. Maar tot Sophie 4 weken was, durfde ik het niet; er was nog geen enkel ritme bij haar te vinden en als nieuwbakken moeder was ik maar wat bang dat ze tijdens haar slaapje wakker zou worden van een natte luier. Toen ik Sophie eindelijk de wasbare luier besloot aan te doen, bleek hij al aan de kleine kant en werd ze – inderdaad – geregeld nat. Mijn baby was al bijna toe aan het volgende maatje, of wellicht had ik de verkeerde pasvorm voor het figuur van haar kleine babylijfje aangeschaft.

Inmiddels ben ik wel overtuigd van het gebruik van wasbare luiers en dat komt door Jitta Meijer van The Green Butt die me uitgebreid heeft geadviseerd. Ook wees ze me tijdens ons gesprek op het gebruik van de wasbare billendoekjes. “We vergeten vaak dat de billendoekjes veel afval opleveren.” De wasbare billendoekjes zijn een praktisch alternatief. Eigenlijk gebruik je simpelweg een washandje, dus mocht je de wasbare exemplaren nog niet in huis hebben, dan het is prima om een katoenen washandje te gebruiken. Uitgerust met een spuitbus met water op de commode om de billetjes vochtig te maken, komt het helemaal goed.

Één keer investeren

De wasbare luiers zijn een heel goed alternatief voor het luierafvalprobleem, maar het gemak van een vieze luier weggooien zonder gedoe staat hier lijnrecht tegenover. Het spreekwoord ‘gemak dient de mens’ is een vijand van het milieu als het op de luiers aankomt. Ook qua kosten is er een groot verschil tussen de wasbare en wegwerpexemplaren; voor een wegwerpluier betaal je gemiddeld 10 cent, terwijl een wasbare luier al snel 20 euro kost. Kortom, het is niet gek dat veel jonge ouders naar een wegwerpluier grijpen. Volgens Jitta moeten we de aanschaf van wasbare luiers zien als een investering. “Je geeft in één keer meer uit, maar daarna hoef je niet maandelijks nieuwe luiers aan te schaffen. Ook gaan ze gemakkelijk twee of drie kinderen mee.”

Anderen lazen ook:  Wat is greenwashing?

Wel is het volgens Jitta belangrijk om de drempel voor jezelf niet te hoog te leggen. “Als we allemaal voor 50% wasbare luiers gebruiken, is het milieu daar al gigantisch bij gebaat. Als je bijvoorbeeld voor je vakantie of voor de allereerste nachten met je kleintje wegwerpluiers gebruikt en verder wasbare, dan is dat al een heel effectieve stap.” Ze geeft aan dat we de wegwerpluier soms best als een luxe of handig middel mogen zien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Washcot Luierservice (@washcotds)

Luierservice

Het zien van de wegwerpluiers als een luxe, vind ik een fijne gedachte. Dit maakt het duurzame experiment wat laagdrempeliger en dat is denk ik hoe het voor alle ouders moet zijn. Wat het nog laagdrempeliger zal maken, is een inzamelpunt voor wasbare luiers; je hoeft de luiers dan niet zelf te wassen. In België is er al zo’n service: Washcot Luierservice biedt wekelijks schone luiers aan en haalt de vieze op, waarna ze deze reinigen. Een uitkomst! Wel zouden de inzamelpunten verspreid moeten zijn over het land, om het aantal vervoersbewegingen binnen de perken te houden. Als er zo’n service in Nederland komt, meld ik me meteen aan! Overigens lijkt het me ook geweldig als de grotere winkelketens wasbare luiers en doekjes gaan aanbieden, zodat ik ze om de hoek kan kopen en er geen pakketservice het hele land door moet rijden voor mijn duurzame experiment.

Meer lezen over duurzaam leven met een baby? Het complete artikel lees je in Groener Wonen editie 3 2021.