Je hoopt natuurlijk dat er niks zal gebeuren met je woning of met kostbaarheden in je huis. Toch kan er helaas onverwachts iets mis gaan. Dan is het fijn als je goed verzekerd bent, zodat je niet alle schade uit eigen zak hoeft te betalen. Maar hoe zit het met zonnepanelen verzekeren? Moet je voor je zonnepanelen een aparte verzekering afsluiten of zijn deze standaard meeverzekerd? En wat gebeurt er met je premie? Wij zochten het voor je uit!

Zonnepanelen verzekeren bij een koopwoning

Ben je zelf de eigenaar van je woning? Dan heb je wellicht al een opstalverzekering voor je woning afgesloten. Door sommige hypotheekverstrekkers wordt dit zelfs verplicht gesteld. Heb je nog geen opstalverzekering? Dan is het goed om daar eens naar te kijken. Een opstalverzekering dekt namelijk de schade aan je woning bij brand, storm en inbraak. Schade aan je woning wordt hierbij gedekt, maar ook aan alle onroerende zaken die bij je woning horen. Denk bijvoorbeeld aan je schuur of garage, maar ook zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd.

Het is goed om de voorwaarden van je opstalverzekering er even bij te pakken en te kijken welke zaken precies gedekt zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten verzekeringen die je kan afsluiten, zoals enkel een brandverzekering of een all-riskverzekering. Als je zonnepanelen wilt verzekeren, is het belangrijk om te kijken welke eisen je verzekeraar hieraan stelt. Sommige verzekeraars eisen namelijk dat de zonnepanelen ‘aard- en nagelvast’ aan het dak gemonteerd zijn. Ze vormen dan een onderdeel van je huis. Je kan de zonnepanelen dan namelijk niet zonder beschadigingen losmaken van je woning. Losse zonnepanelen vallen dan dus niet onder de dekking. Lees de voorwaarden goed door en neem eventueel contact op met je verzekeraar.

Keurmerken bij zonnepanelen

Verhoging van je premie

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt rekening gehouden met de herbouwwaarde van je woning. Heb je onlangs zonnepanelen laten plaatsen op je dak? Dan is het belangrijk dit door te geven aan je verzekeraar. Met de installatie van zonnepanelen verhoog je namelijk ook de waarde van je woning. Om goed verzekerd te blijven, moet je deze waarde laten aanpassen. Dit kan betekenen dat je premie daardoor ook hoger zal worden. Informeer bij je verzekeraar of dit bij jou ook het geval is.

Zonnepanelen op een plat dak verzekeren

Heb je zonnepanelen op een plat dak liggen? Kijk dan extra goed naar je verzekering. Zonnepanelen op een plat dak zijn minder stevig gemonteerd dan zonnepanelen op een schuin dak. Dat maakt ze aantrekkelijker voor diefstal. Sommige verzekeraars betalen alleen voor schade door diefstal als er ingebroken is. Wanneer er geen inbraakschade zichtbaar is, kan het zijn dat zij niet uitkeren. Informeer dus goed of de verzekeraar ook diefstal dekt zonder zichtbare inbraakschade.

Zonnepanelen anderhalvemetersamenleving

Zonnepanelen verzekeren bij een huurwoning

Bij een huurwoning werkt zonnepanelen verzekeren iets anders. Je sluit dan namelijk vaak zelf geen opstalverzekering af. Dat doet de verhuurder. Heeft de verhuurder ook de zonnepanelen laten installeren? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de panelen en hoef jij als huurder niks te regelen. Heb jij zelf de zonnepanelen laten installeren? Dan is het goed om te kijken naar een verzekering.

Anderen lazen ook:  Radiatorventilator: Is dat voordelig?

Of je nu een huis huurt of koopt, het is goed om te kijken naar een inboedelverzekering. Daarmee dek je alle losse spullen in huis, zoals bijvoorbeeld je bank, televisie of kunst. Je hebt vaak meer spullen in huis dan je denkt. Als daar iets mee gebeurt, kan een verzekering goed van pas komen. Let er wel op dat alleen spullen in huis verzekerd zijn. Zonnepanelen die zich buiten je woning bevinden, zijn dus niet standaard meeverzekerd. Je kunt zonnepanelen als huurder apart verzekeren via het ‘huurdersbelang’. Daarmee kun je alle verbeteringen die je als huurder maakt aan de woning laten verzekeren.

Het is overigens als huurder wel noodzakelijk dat je met de verhuurder afspraken maakt over de zonnepanelen. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je verhuurder om zonnepanelen te plaatsen. Leg afspraken over het eigenaarschap, het gebruik en de verrekening van de kosten en baten van de panelen vast. Bespreek ook wat er gebeurt als je gaat verhuizen. Neem je de zonnepanelen niet mee? Spreek dan een vergoeding af voor de restwaarde.

Zonnepanelen en bliksem

Voor welke schade kan je je zonnepanelen verzekeren?

Doorgaans zijn zonnepanelen goed getest en kunnen ze verschillende weersomstandigheden goed doorstaan. Een hagelbui of blikseminslag zal bij een goede installatie niet zomaar schade veroorzaken. Toch kan het zijn dat de weersomstandigheden zo extreem zijn dat er wel schade ontstaat. Dan is het goed om je zonnepanelen te verzekeren.

Welke schade aan je zonnepanelen wel en niet vergoed wordt door de verzekering, kan per verzekeraar verschillen. Kijk dus goed naar de voorwaarden voordat je een verzekering voor je zonnepanelen afsluit. De meeste verzekeraars dekken schade door:

  • Hagel
  • Brand
  • Diefstal
  • Blikseminslag
  • Stormschade

Je betaalt vaak wel nog een eigen risico als je schade claimt. Het productieverlies dat je lijdt bij schade aan je zonnepanelen wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed. Op dit moment is OHRA de enige verzekeraar die dit wél vergoed.

Wat verder in het algemeen vaak niet vergoed wordt door verzekeraars, is schade door:

  • Verkeerde installatie van de zonnepanelen
  • Storingen aan je panelen
  • Kosten die je maakt omdat je tijdelijk andere stroom moet inschakelen na schade of diefstal van je zonnepanelen

Deze kosten kun je vaak wel verhalen via de garantie op je zonnepanelen. Om problemen te voorkomen, is het verstandig om je zonnepanelen te laten installeren door een gecertificeerde installateur en bij voorkeur iemand die is aangesloten bij een garantiefonds.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.