Edith Dohmen draagt en koopt al haar hele leven vintage. En als ze iets nieuws nodig heeft, gaat ze heel bewust shoppen. “Kleding shoppen is voor mij een beleving, waarvan ik geniet.” In een wereld waarin shoppen niet meer is dan één druk op de knop en mode fabricage lijkt, laat ze dit tegengeluid graag horen en hoopt ze mensen te inspireren met haar motto ‘fashion is fun’.
“De mode-industrie is niet dood zoals sommige mensen beweren, maar hij is wel ziek”, opent Edith het gesprek. “Het verschil tussen dood en ziek, is dat we er nog wat aan kunnen doen”, zegt ze positief. Deze positieve mindset is tekenend voor de styliste, schrijfster en blogger. Met haar blog Style has no size en boek Fashion is fun, hoopt ze mensen te kunnen inspireren en te laten zien dat mode en jezelf kleden leuk is én dat – als we er bewust mee omgaan – we deze industrie weer beter kunnen maken.
Bewust shoppen
Het bewust shoppen en zichzelf mooi kleden is Edith met de paplepel ingegoten: “Mijn moeder was ontwerpster en had haar eigen modevakschool, ze zag er altijd heel mooi uit. Ze leerde mij dat je mag dragen wat je mooi vindt, dat je blij mag zijn met wie je bent en je je niet hoeft laten begrenzen door een wereld die je regels oplegt. Maar bovenal liet ze me zien hoe leuk mode is. Ze maakte voor mij kleding die ik zelf tekende. Hierdoor ontdekte ik dat alles mogelijk is, maar ook dat kleding maken tijd en energie kost. Wat je ook koopt, ergens op deze wereld is daar aan gewerkt, daar mogen we best wat bewuster mee omgaan.”
Kleding-familie
De styliste gaat bewust shoppen als ze nieuwe kleding uitzoekt: “Als ik iets nieuws koop, dan moet het altijd bij mijn ‘kleding-familie’ passen, zodat ik het met elkaar kan combineren. Ook moet ik er helemaal verliefd op zijn.”
Edith test of haar kleding echt bij haar past door het prijskaartje een week aan het item te laten hangen, als ze het na een week nog niet gedragen heeft, gaat het terug. Ik weet dan dat het toch niet helemaal mijn ding is. Ik ben nog steeds dat kind dat haar nieuwe schoenen het liefst dezelfde dag nog aantrekt”, lacht ze. “Waarom zou je anders iets nieuws kopen?”
Beleving
Hoe het komt dat de mode-industrie ziek is, heeft volgens Edith deels te maken met internetgiganten en seizoensmode. “De vele webshops halen de beleving van shoppen weg, mensen kopen heel gemakkelijk spullen via internet, maar beleven er veel minder plezier aan. Het is een feestje om de stof van kleding te voelen en eerst eens te kijken of het echt wel bij je past, voordat je het in huis haalt”, legt ze uit.
Ook ziet Edith dat de huurprijzen in een winkelstraat zo hoog zijn, dat het voor de kleine, unieke ondernemer onmogelijk is om een winkel te openen. En terwijl juist deze ondernemers de mode-industrie weer kunnen opkrikken. Doelend op de kleine ondernemer met unieke en handgemaakte items. “Het zou mooi zijn als zij ook weer een kans krijgen.”
Als tweede noemt Edith de seizoensgebonden mode: “Seizoensmode maakt kleding na één seizoen alweer overbodig, terwijl dat het helemaal niet is. Waarom zou iets na een paar weken alweer uit de rekken moeten omdat die kleur in het volgende seizoen niet meer ‘in’ is? Kleur is heel smaakbepalend, dus wie weet vindt iemand anders juist die kleur het volgende seizoen wel mooi.”
Sale is volgens Edith daarom onzin, winkeliers zouden hun collectie helemaal niet iedere keer hoeven opruimen. Daarnaast is het in de sale heel verleidelijk voor de consument om ‘rommel’ te kopen. “Dat shirt was zo goedkoop, als ik het een keer aan doe heb ik het er al uit. Deze gedachte maakt de mode-industrie nog zieker.” Edith ziet liever winkels die hun collectie het hele jaar laten hangen en ze aanvullen met enkele unieke exemplaren. Als voorbeeld noemt ze Joline Jolink, haar winkel heeft een tijdloze garderobe zonder sale.
Archief opbouwen
Dat het heel verleidelijk is om juist te shoppen in de sale, snapt Edith maar al te goed. “Ook ik word heel blij als ik mijn lievelingsschoenen voor 70 procent korting kan scoren”, zegt ze. “Maar als ik shop in de sale, dan bedenk ik me altijd of ik het ook de volledige prijs waard zou vinden, alleen als dat zo is, koop ik het. Op die manier shop ik toch bewust en weet ik zeker dat ik het over een jaar nog steeds mooi vindt.
Het bewust shoppen maakt dat Edith al haar kledingstukken uit haar hoofd weet. “Ik weet precies wat ik waar en wanneer heb gekocht. Ook moet ik weten wat ik allemaal in mijn kast heb om te weten of ik de nieuwe items hiermee kan combineren. Veel van haar jassen en blazers maken al meer dan 20 jaar deel uit van haar ‘archief’. “Ik zie mijn kledingkast graag als een archief dat ik zo nu en dan aanvul. Weggooien doe ik nooit, iets wat je nu niet draagt, kun je over een jaar of twee jaar wellicht elke dag dragen. En daarbij is het over 5, 10, of 20 jaar waarschijnlijk weer in de mode.” Kleding weggooien is voor Edith sowieso uit den boze. Zij brengt haar ‘afdankertjes’ liever naar de kringloop. “Ik hoop dat ik anderen op die manier weer blij kan maken met mijn kleding.”
Lees het complete interview in Groener Wonen editie 1 2021. Meer weten over Edith Dohmen? Neem een kijkje op haar website: www.stylehasnosize.com.