Breng jij heel wat uren door in de keuken en wil je dat graag duurzaam doen? Je houdt je vast al wel bezig met voedselverspilling en minder water verspillen. Waar alleen nog niet iedereen bij stilstaat, is dat ook de keuken zélf duurzaam kan zijn, met energiezuinige apparaten. We geven je graag tips voor een duurzame keuken.

Wanneer je een nieuwe keuken gaat uitkiezen, wil je natuurlijk dat het een mooie keuken is die bij jou en je woning past. Steeds meer mensen hebben daarbij ook oog voor duurzaamheid en de omgang met de aarde. En daarbij telt ook de keuze van jouw nieuwe kookparadijs. De DKG Groep, waar Keller Keukens en Bruynzeel Keukens onder vallen, spelen daar met hun duurzame proces volledig op in.

Duurzame keuken

De DKG Groep produceert hun duurzame keukens door middel van een CO2-neutraal  productieproces in hun fabriek in Bergen op Zoom. Op het dak van die fabriek liggen zo’n 8.000 zonnepanelen waarmee stroom wordt opgewekt om te verbruiken in de fabriek. En die stroom is nodig om per dag 500 keukens te produceren. Debbie van den Oever van Keller Keukens vertelt dat niet alleen het productieproces duurzaam is, maar ook de materialen. “Keukens worden grotendeels gemaakt van spaanplaat, als wij zaag- of restaval hebben dan gaat het ook terug naar de leveranciers. Zij vermalen het dan en daar worden weer nieuwe spaanplaten van gemaakt.”

Naast het materiaal en het productieproces is ook het transport van de duurzame keuken zo milieuvriendelijk mogelijk, legt Debbie uit. “We maken heel veel keukens en daarvoor heb je dus ook veel vrachtwagens nodig die door het land rijden. Ook bij de selectie van onze transporteur letten we erop dat ze ‘groen’ zijn. Ze maken gebruik van een efficiënt distributiebeleid en extra lange trailers, wat leidt tot minder brandstofverbruik. Ook wordt er gewerkt aan het inzetten van elektrische voertuigen in de grote steden.”

En die duurzame gedachte wordt doorgetrokken in allerlei facetten. In de fabriek wordt uitsluitend met elektronische transportmiddelen gewerkt, het verpakkingsmateriaal is recyclebaar en er wordt alleen gewerkt met lak op waterbasis. Debbie: “We zijn er heel serieus mee bezig, zowel in de fabriek als op kantoor. En we merken dat de consument duurzaamheid steeds meer als criterium gaat zien bij het kopen van een keuken. Ze kiezen niet alleen voor een mooie keuken, maar ook een verantwoord product.”

Duurzaam koken

Elektrisch koken

Ben je eenmaal bezig met een duurzame keuken dan is het ook van belang om over te gaan op elektrisch koken. De meest zuinige manier hiervan is met een inductiekookplaat. In vergelijking met gas is er volgens Milieu Centraal nu nog weinig verschil qua CO2-uitstoot, maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie wel van het gas. Een inductieplaat verbruikt 175 kWh per jaar, een keramische kookplaat zo’n 225 kWh per jaar en een gewone elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt 260 kWh per jaar. De inductieplaat verbruikt dus het minst en bovendien is het makkelijk schoon te maken en het is een stuk veiliger omdat je geen vlammen en verbrandingsgassen hebt.

Anderen lazen ook:  4 tips om duurzaam te winkelen

Koelkast

Heb je een nieuwe koelkast nodig, dan is het van belang om naar het energielabel te kijken: A+++ is het zuinigste label. Volgens Milieu Centraal verbruikt een koelkast met het label A+ twee keer zoveel energie als een koelkast met energielabel A+++. In een duurzame keuken loont het dus om naar het energieverbruik van de koelkast te kijken.

Duurzame keuken

Vaatwasser

Waar het verschil tussen label A+++ en A+ bij koelkasten groot is, namelijk 100 procent meer, is dat bij vaatwassers zo’n 30 procent. Het verschil is dus minder groot, maar wel de moeite waard om naar te kijken bij aanschaf van een nieuwe vaatwasser. Natuurlijk is zelf afwassen nog energiezuiniger (je verbruikt dan gemiddeld 60 procent minder energie), maar meer dan de helft van de huishoudens in Nederland doet dat liever niet en heeft daarom toch een afwasmachine. Ongeveer acht procent van het stroomverbruik van een huishouden gaat naar de vaatwasser. Om je stroomverbruik zo laag mogelijk te houden, kun je bijvoorbeeld het eco-programma gebruiken. En natuurlijk moet je de vaatwasser pas aanzetten als die vol is.

Duurzame keuken

Oven

Je kunt in een duurzame keuken kiezen voor een gasoven of een elektrische oven. Ze gebruiken ongeveer evenveel energie. Een gasoven is minder zuinig, maar bij een elektrische oven gaat veel energie verloren. Dit zou wel verschil uitmaken wanneer je gebruik maakt van groene stroom. Wil je in jouw huis van het gas af, dan is een elektrische oven sowieso een logische keuze. Milieu Centraal raadt aan voor een heteluchtoven te gaan als je voor een elektrische oven gaat. Een heteluchtoven is namelijk 15 procent zuiniger en ze werken sneller. En is jouw huishouden klein? Dan is het niet nodig om een grote oven aan te schaffen want een grote oven verbruikt zo’n 20 procent meer energie dan een middelgrote oven. Kijk dus wat bij jouw gezin en huis past en kies de milieuvriendelijkste optie voor jouw duurzame keuken.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Groener Wonen nieuwsbrief