Altijd heerlijke warme voeten hebben als je in huis rondloopt, dat is een fijn voordeel van vloerverwarming. Het zorgt niet alleen voor meer comfort, maar je kan ook energie besparen met vloerverwarming. We geven je graag wat tips hoe je jouw vloerverwarming energiezuinig kunt gebruiken.

Hoe werkt vloerverwarming?

Als je vloerverwarming hebt, lopen er plastic slangen door je vloer waarin warm water wordt rondgepompt door de vloerverwarmingsunit. Een cv-ketel maakt in de regel water van 80 graden zodat je radiatoren snel warm worden. Deze temperatuur is echter veel te hoog voor je vloerverwarming. Bij dat soort hoge temperaturen zou je vloer kunnen scheuren. De vloerverwarmingsunit zorgt naast het rondpompen van water door de slangen ervoor dat het water de je vloerverwarming ingaat niet warmer is dan ongeveer 40 graden.

Voordelen van vloerverwarming

Doordat vloerverwarming door de hele kamer ligt, wordt deze gelijkmatig verwarmd. Dit in tegenstelling tot kamers met radiatoren, die leiden tot hotspots en koude plekken in een kamer. Daardoor voelt verwarming met vloerverwarming warmer aan zodat de temperatuur in huis lager kan zijn dan bij radiatoren. Zorg er wel voor dat als je vloerverwarming gaat aanleggen de vloer onder de verwarming goed geïsoleerd is zodat er geen warmte weglekt in de bodem.

Hoe lager de watertemperatuur van je cv-ketel hoe minder gas je gebruikt

Hoe lager je de watertemperatuur van je cv-ketel instelt, hoe minder gas de ketel gaat gebruiken. Zeker in het geval van vloerverwarming kan de temperatuur meestal flink omlaag omdat de vloer slechts water van lage temperatuur nodig heeft. De watertemperatuur van je ketel kun je meestal via een menu op de cv-ketel instellen. Probeer de temperatuur zo laag mogelijk in te stellen. Wordt het niet meer comfortabel warm, zet hem dan weer iets hoger totdat het weer comfortabel warm wordt.

Vloerwarming in een langzaam systeem

In tegenstelling tot radiatoren heeft je vloerverwarming tijd nodig om op te warmen. Als de vloer eenmaal warm is koelt hij, afhankelijk van de isolatie in huis, ook weer langzaam af. Zet je thermostaat dus ’s nachts niet te laag, want dan koelt de vloer af en moet er veel energie in gestopt worden om hem weer warm te krijgen.

Anderen lazen ook:  Tips om zuiniger te wassen

Pompschakelaar helpt je energie besparen met vloerverwarming

De vloerverwarmingspomp pompt het warme water rond en verwarmt de vloer gelijkmatig. Deze pomp verbruikt natuurlijk ook energie. Een wat oude pomp gebruikt als snel 60W en staat altijd aan. Dat is met een kWh prijs van €0,22 als snel €132,- per jaar. In de zomer heb je geen vloerverwarming nodig dus dan zou je hem uit kunnen schakelen.

Door de pomp uit te schakelen, loop je wel het risico dat de pomp vastloopt omdat hij niet gebruikt wordt. Het is daarom slim om de pomp af en toe toch even aan te zetten. De beste manier is het plaatsen van een pompschakelaar. Deze zet de pomp alleen aan als het nodig is en zorgt ervoor dat de pomp in de zomer af en toe loopt zodat hij niet vast komt te zitten.

Nog meer besparen ?

Je vloerverwarming werkt ideaal in combinatie met een warmtepomp. Dit omdat een warmtepomp zeer efficiënt water kan maken met de temperatuur van ongeveer 40 graden die je vloerverwarming nodig heeft. Een makkelijke stap is te kiezen voor een hybride systeem. Dan combineer je de warmtepomp met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor je verwarming en de cv-ketel springt bij als het nodig is en verwarmt je tapwater. Zo kun je tot wel 50% besparen op gas.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.