Het grote probleem van wegwerpplastic is dat het in ons milieu belandt. Soms zie je de gevolgen van de plastic soep in het groot, zoals wanneer een potvis aanspoelt met kilo’s plastic in zijn maag. Maar de gevolgen gaan nog veel verder. Plastic verdwijnt niet uit zichzelf en is niet biologisch afbreekbaar. Het breekt af in kleine deeltjes, die in ons ecosysteem belanden. Microplastics noemen we dat. Wat de gevolgen daarvan zijn, is nog niet precies duidelijk, maar de piepkleine plasticdeeltjes zijn al wel aangetroffen in vis.

Jaarlijks…

  • verdwijnt er 20.000.000 kilo afval in de Noordzee, waarvan het grootste gedeelte van plastic is.
  • belanden er 75.000.000 plastic flesjes in het Nederlandse milieu.
  • sterven ruim 1 miljoen zeevogels aan de gevolgen van de plastic soep.
  • sterven ruim 1 miljoen zeezoogdieren aan de gevolgen van de plastic soep.

In de laatste 50 jaar is de plasticproductie vertwintigvoudigd. Als we niets doen en op deze manier verdergaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen zijn.

Wat kun jij doen om de gevolgen van de plastic soep tegen te gaan?!

Minder plastic gebruiken is natuurlijk een voor de hand liggende manier om de gevolgen van de plastic soep tegen te gaan. Maar je kan nog meer doen:

  • Zorg dat plastic niet in het milieu terechtkomt. Dat betekent uiteraard geen afval op straat gooien. Maar als een prullenbak vol is, probeer het er dan ook niet bij te duwen en wacht tot je een legere prullenbak tegenkomt.
  • Gebruik een herbruikbaar flesje voor je water en neem je eigen tas mee als je boodschappen doet. Simpele dingen, maar op deze manier kun je signalen afgeven aan het bedrijfsleven.
  • Download de app van de Plastic Soup Surfer. Via deze app kun je foto’s maken en uploaden van zwerfaval of onnodig plasticgebruik. Door data te verzamelen, wordt het probleem in kaart gebracht en kan er uiteindelijk ook op bedrijven worden afgestapt.
  • Doe mee aan de wakkere wegwerptour! Je kunt een school aanmelden voor de tour en zo je steentje bijdragen. Kijk voor meer informatie op plasticsoupsurfer.org/campaigns/wakkere-wegwerpers.
Anderen lazen ook:  Hoe duurzaam is bamboe?

Overschot aan recyclebaar plastic

Eerder dit jaar werd door Nederlandse recyclingbedrijven de noodklok geluid, dat meldde de NOS. De reden? Duizenden kilo’s versnipperd plastic afval wachten op een nieuw leven, vaak tevergeefs. Door de lage olieprijs en de uitbraak van de coronacrisis is de vraag naar plastic afgenomen, terwijl het aanbod recyclebaar plastic groot is. Hoewel de coronacrisis het probleem verergert, was er al eerder sprake van een dalende afname aan recyclebaar plastic. Door de lage olieprijzen is het veel voordeliger om nieuw plastic te maken, dit wordt immers van olie gemaakt. De bedrijven die plastic recyclen vragen om een minimum eis voor het hergebruik van afvalplastic.

Momenteel wordt volgens de kunststofindustrie namelijk nog geen 10% van de plastic producten in Nederland gemaakt met gerecycled plastic. Zo’n minimumeis is echter alleen mogelijk in Europees verband. Omdat het maken van dergelijke afspraken veel tijd kost, stelt Staatssecretaris Van Veldhoven nu voor om recyclers en fabrikanten met elkaar in contact te brengen om samen tot een bestemming voor het recyclebare afval te komen.

Dit artikel is een bewerkte versie van het artikel uit Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.