Met een warmtepomp en zonnepanelen kun je een goede stap zetten naar aardgasvrij wonen. Het is dan ook een populaire manier om je huis duurzamer te verwarmen. We leggen je graag uit waarom dat zo is en hoe het werkt.

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Volledig elektrische warmtepomp: Dit type verwarmt je huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.
  • Hybride warmtepomp: Deze warmtepomp wordt vaak gebruikt als tussenstap naar wonen zonder aardgas. Dit type werkt namelijk samen met de cv-ketel. Op de meeste dagen zorgt je warmtepomp voor het verwarmen van je huis, maar op koude dagen kan de cv-ketel bijspringen. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water in je badkamer en keuken.
  • Lucht-luchtwarmtepomp: De warmtepomp haalt, zoals de naam al doet vermoeden, warmte uit de buitenlucht en geeft deze warmte weer af aan de lucht binnenshuis.
  • Lucht-waterwarmtepomp: Dit type haalt energie uit de buitenlucht maar maakt ook gebruik van omgevingslucht en ventilatielucht. Waar een lucht-luchtwarmtepomp de gewonnen warmte overdraagt naar een luchtventilatiesysteem, draagt een lucht-waterwarmtepomp de warmte over naar water. Je cv-ketel gebruikt dat warme water vervolgens weer voor de radiator, vloerverwarming en/of tapwatersysteem.
  • Grond-waterwarmtepomp: Hierbij wordt warmte gewonnen uit de grond en afgegeven aan water.
  • Water-waterwarmtepomp: Diep in de grond worden twee putten of gaten geboord. De water-waterwarmtepomp onttrekt hieruit energie én geeft het terug.

Ben je benieuwd welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Lees hier meer over de toepassing van de verschillende soorten warmtepompen.

Het is milieuvriendelijk om je huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp, maar je kan het nog duurzamer maken door een warmtepomp en zonnepanelen te combineren. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit, voornamelijk overdag, wat zonnepanelen kunnen leveren. Je kan dus je eigen opgewekte energie gebruiken voor je warmtepomp.

Anderen lazen ook:  Energie besparen in een huurwoning

Wat is nodig voor een warmtepomp en zonnepanelen?

Om gebruik te maken van een warmtepomp en zonnepanelen kan het nodig zijn om een aantal aanpassingen in huis te doen. Voor zonnepanelen heb je een geschikt dak nodig en is de plaatsing van de panelen van belang. Als de zonnepanelen voor het grootste gedeelte in de schaduw liggen, zal je rendement lager zijn. Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of je om een andere reden geen zonnepanelen kunt plaatsen, kun je ook overwegen om je aan te sluiten bij een energiecoöperatie of te kiezen voor groene stroom.

Bij een warmtepomp is het van belang dat je dak, buitenmuren en ramen goed geïsoleerd zijn. Zo zorg je dat de warmte in huis blijft. Het zou namelijk zonde zijn als de warmte die je creëert met je warmtepomp en zonnepanelen meteen weer naar buiten verdwijnt. Een goede isolatie is daarom belangrijk. Daarnaast is het qua rendement bij sommige warmtepompen voordeliger om over vloer- of wandverwarming te beschikken.

Het is een investering om een warmtepomp en zonnepanelen aan te schaffen, maar uiteindelijk kun je er ook veel energie én dus geld mee besparen. Bovendien helpen een warmtepomp en zonnepanelen je om in de toekomst aardgasvrij te wonen.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.