Wist je dat je ook energie (en dus geld) kunt besparen met je cv-ketel? De kosten zijn zeker niet alleen afhankelijk van het weer, je kunt zelf ook invloed uitoefenen op je gasverbruik en de energierekening. Feenstra geeft je zeven zuinige en toegankelijke tips omtrent de cv-ketel.
Tip 1: Vul de cv-ketel op tijd bij
Voor een zorgeloze werking van de cv-ketel moet de ketel altijd goed op druk staan. Het is daarom van belang om je cv-ketel op tijd bij te vullen. Er zit een drukmetertje op de ketel. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is het te laag? Vul het systeem en ontlucht daarna de verwarming. Een te lage druk kan namelijk voor een storing zorgen. Check na het vullen of de druk klopt, eventueel kun je opnieuw bijvullen. Is dit goed? Koppel dan de slang af.
Tip 2: Op de ecostand
Meestal staat de cv-ketel op een comfortstand, waarmee de ketel continu een voorraad water warm houdt. Hierdoor heb je direct warm water als je de kraan opendraait. Maar de meeste mensen weten niet dat veel cv-ketels ook een eco/comfort-knop hebben. Met een druk op de knop wordt het water pas verwarmd zodra je de kraan opendraait. Het duurt iets langer eer je warm water hebt, maar het kan een hoop gas besparen. Zeker als je het warm water maar een paar keer per dag gebruikt.
Tip 3: Lagere aanvoertemperatuur
Op een cv-ketel kun je zelf de watertemperatuur instellen (zie de handleiding). De cv-ketel regelt met de ketelthermostaat de temperatuur van het water dat naar de verwarming gaat. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden, bij oudere zelfs 90 graden. De ketel verbruikt veel gas om deze temperaturen te bereiken. In een huis met na-isolatie kun je de temperatuur naar 70 tot misschien zelfs 60 graden verlagen, mits je normale radiatoren hebt. In een zeer goed geïsoleerd huis kun je zelfs naar 55 graden.
Tip 4: Controle op afstand
Tegenwoordig kun je op afstand veel apparaten controleren, zo ook de cv-ketel. Via een online verbinding kun je automatisch zien of de cv-ketel nog goed en zuinig stookt, maar ook wanneer de ketel moet worden bijgevuld of wanneer er onderhoud nodig is. Je krijgt een melding als er een storing is en de operator kan direct actie ondernemen. Feenstra doet dit vooral bij huurketels, maar er komen ook steeds meer mogelijkheden voor cv-ketels die zelf zijn aangeschaft.
Tip 5: Azijn in de condensafvoer
Bij een verstopping gaat het vaak om de gecombineerde condensafvoer, dat is de dikste buis onder de cv-ketel waar twee pijpjes uit komen. Deze condensafvoer is vaak gecombineerd met de inlaatcombinatie. De afvoer kan verstoppen doordat kalkrijk water van de inlaatcombinatie in de afvoer komt. Heb je een oude cv-ketel? Gooi dan een scheutje azijn in de condensafvoer om de verstopping voor te zijn. Maar, als een monteur zijn werk goed doet is dit eigenlijk niet nodig.
Tip 6: Ietsje omlaag
Het najaar trakteert ons vaak nog op een heerlijke nazomer met mooie dagen, waarbij we de ramen wijd openzetten. Verse lucht in huis is altijd goed, maar het koelt nu wel sneller af dan in de zomer. Wanneer je de thermostaat hebt ingesteld op 20 graden, springt de cv-ketel snel aan. Zet daarom je thermostaat iets lager als je de tuindeuren en de ramen open wilt houden. Door de verwarming het hele jaar 1 graad lager te zetten, bespaar je al 7% op je gasverbruik.
Tip 7: Grotere radiatoren
Wil je de radiatoren vervangen omdat ze daar gewoon aan toe zijn of omdat je een nieuwe stijl in huis wilt? Bedenk dan dat grotere radiatoren, mits je ze toepast in het hele huis, beter zijn voor de energierekening. Ze kunnen je woning namelijk verwarmen op een lagere temperatuur. Qua comfort lever je niets in, maar doordat de ketel op een lagere temperatuur kan werken, neemt het rendement toe.