Het drinkwater in Nederland is van een uitstekende kwaliteit. Dat die kwaliteit zo goed is, komt volgens de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) door de hoge eisen die er aan ons water worden gesteld. En met dat uitstekende water moeten we zuinig zijn. Vewin deelt daarop een aantal tips hoe je thuis zuinig met water kan omgaan.

Zuinig met water omgaan is volgens Vewin van groot belang: “Wij vragen de mensen dan ook om alleen te gebruiken wat nodig is en niets te verspillen. Dit geldt het hele jaar door. Bovendien is drinkwater een streekproduct: de bronnen voor het maken van drinkwater verschillen en de invloed van weer en klimaat varieert per bron. En ja, er is voldoende water voor de drinkwatervoorziening. Kwaliteit en continuïteit zijn gewaarborgd, maar ook voor de toekomst is voldoende en goed drinkwater een randvoorwaarde voor het functioneren van de samenleving.”

Tips om zuinig met water om te gaan

Om je te helpen om water te besparen heeft Vewin een aantal tips:

  • Douche korter. Hierdoor verbruik je minder water en er is minder energie nodig omdat je minder warm water verbruikt.
  • Gebruik mengkranen en een ecosysteem onder de douche of gebruik een 50 procent spaarperlator in elke bestaande kraan
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
  • Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als ze vol zijn.
  • Gebruik waterbesparende technieken; bijvoorbeeld een kleinere spoelbak en een spaarknop en spoelonderbreking op het toilet. Let bij het aanschaffen van nieuwe huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines ook op het waterverbruik hiervan.
  • Was de auto met een emmer en sop in plaats van de tuinslang.
  • Repareer lekkende kranen en sluit in de winterperiode de buitenkranen goed af om lekkages door vorst te voorkomen.
  • Vang regenwater op. Plaats een regenton en gebruik dit om bijvoorbeeld de planten water te geven.
  • Sproei de tuin niet vaker dan nodig is, dus niet dagelijks een beetje maar wekelijks een grote hoeveelheid. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond om te voorkomen dat er veel van het water direct verdampt.
Anderen lazen ook:  Energie besparen op warm water

 

Dit artikel komt uit Groener Wonen magazine 02 2020. Meer tips hoe je water kan besparen? Bestel het Groener Wonen magazine online via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief