Even helemaal tot rust komen in de natuur? Nederland heeft prachtige en relatief onbekende natuurgebieden waar je in alle stilte kunt genieten van Moeder Natuur op haar mooist. Spot zeldzame vogels, maak een stevige, lange wandeling en beleef inheemse landschappen als nooit tevoren.

Ervaar het nieuwe Bentwoud (Zuid-Holland)

Het Bentwoud is een relatief nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Boswachter Jonathan Leeuwis vertelt dat dit gebied, ondanks dat het pas in 2000 is aangelegd, het grootste randstadbos van Nederland is. Het bos telt ruim 800 hectare en de afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken aangeplant. Heel bijzonder is volgens Leeuwis de grote afwisseling.

Overal in het Bentwoud staan verschillende soorten inheemse bomen en struiken gemengd door elkaar heen geplant. Dat aanplanten is gedaan op verschillende afstanden en met open plekken ertussen. Dit gevarieerde type bos zorgt voor een hele grote rijkdom aan flora en fauna en zorgt er bovendien voor dat het bos beter bestand is tegen ziektes.

Naast dat gevarieerde bos is er in het Bentwoud ook een moeraszone te vinden met flauwe oevers en een dichte rietkraag, open veld met horsten en een begrazingsgebied met Schotse hooglanders. En hoewel het natuurgebied nog volop in ontwikkeling is, zijn er nu ook al vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. Die kun je bewonderen tijdens een wandel-of fietstocht over de 80 kilometer aan paden die er is aangelegd. Ook is er een hardloopparcours, een ruiterpad, hondenlosloopgebieden en een speelbos voor kinderen. In het hele gebied mag je overigens van die paden af om lekker te struinen door het bos.

Heuvelland Zuid-Limburg

Vakantiegevoel in het Heuvelland (Zuid-Limburg)

Ouderwetse hoogstamboomgaarden, vakwerkhuisjes, beboste hellingen en kapelletjes: Zuid-Limburg voelt als ons eigen stukje buitenland. Veel bezoekers krijgen dan ook gelijk een vakantiegevoel als ze het Zuid-Limburgse landschap met heuvels, grotten en wateren aandoen.

Bezoek de nostalgische dorpjes en authentieke stadjes die tussen de groene weides en sfeervolle hoogstamboomgaarden verscholen liggen. De rivieren Geul en Gulp kabbelen rustig voort en ontspringen in de bossen. Wandelaars, recreatiefietsers, wielrenners, mountainbikers, hardlopers en ruiters kunnen hier heerlijk tot rust komen in de natuur. Kom langs ouderwetse kastelen en geniet van de Bourgondische gastvrijheid op terrassen. Ook het uitzicht tijdens een hoogtewandeling in Valkenburg is meer dan de moeite waard.

Groote Peel

Tot rust komen in de natuur in de Pelen (Noord-Brabant en Limburg)

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg vormen Mariapeel, Deurnsche Peel en Nationaal Park Groote Peel een indrukwekkend moeras dat ooit ondoordringbaar was. Vandaag de dag is zijn de Pelen een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje.

Dit afwisselende weidse terrein is met zijn vele vergezichten een echt paradijs voor wandelaars. Het aaneengesloten natuurgebied van 1400 hectare met grote waterplassen, kleine veenputjes, peelbanen en peelvaarten is ontstaan door turfwinning. Niet alleen mensen willen er even tot rust komen in de natuur. De Groote Peel lokt ook ruim honderd soorten broed- en trekvogels. Onder andere de kraanvogel, de rietgans en de klapekster kunnen er aanwezig zijn.

Verder komen in het gebied ongeveer 25 soorten zoogdieren voor waaronder reeën, wezels, hermelijnen en wilde zwijnen. Ook levendbarende hagedissen en heikikkers zijn belangrijke en karakteristieke soorten van dit Nationaal Park. En in de plassen in de Groote Peel komt de Amerikaanse hondvis voor. Dit is de enige vissoort die in het zure water kan overleven en van belang is als voedsel voor visetende vogels.

Anderen lazen ook:  8x duurzame vakanties in eigen land

Je kan in de Pelen heerlijk tot rust komen in de natuur en genieten van allerlei dieren. Het gebied is perfect voor echte wandelaars die uren willen dwalen en genieten van de uitgestrektheid en vooral van de stilte van het gebied. Via knuppelbruggen en peelbanen wandel je naar de grote waterplas ’t Elfde, ofwel het hart van De Groote Peel.

Oostvaardersplassen tot rust komen in de natuur

Zeearend spotten in de Oostvaardersplassen (Flevoland)

De Oostvaardersplassen is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en onderdeel van Nationaal Park Nieuwland, grenzend aan het Markermeer en het Lepelaarmeer. Het bestaat vooruit uit natte gebieden en vormt een wetland met een groot rietmoeras waarin tal van vogelsoorten leven. Ook vind je er grote grazers als konikpaarden, heckrunderen en roedels met edelherten die in het grazige deel leven en de graslanden op een natuurlijke manier open houden.

Ruim vijftig jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland dit uitgestrekte en vogelrijke gebied in een drooggevallen polder die oorspronkelijk was bestemd als industriegebied, maar uiteindelijk werd ingezaaid met riet. Na twee tot drie jaar kwamen de eerste baardmannetjes en langzaam vestigden steeds meer soorten zich in het gebied dat rijk is aan voedsel voor vogels.

Het kerngebied van de Oostvaardersplassen bestaat uit een zogenaamd Natura 2000-gebied waar internationaal gezien waardevolle flora en fauna duurzaam worden beschermd. Het is niet mogelijk om dit beschermde natuurgebied zelf te voet te verkennen, maar dat kan wel onder begeleiding van een boswachter in speciale wagentjes. Daarmee kom je dicht bij grote grazers en bijzondere vogelsoorten!

Tip van boswachter Hans-Erik Kuypers: “De Oostvaardersplassen is bij uitstek het gebied om vogels te spotten. Neem je vogelkijker mee en ontdek tot wel zeventig soorten, waaronder blauwborsten en de zeearend. De zeearend is een iconische vogelsoort en hij was in de Oostvaardersplassen de eerste van zijn soort in Nederland. Bekijk de vogels vanuit een van de vele vogelkijkhutten in de omgeving of vanaf de uitkijkplekken die zijn ontstaan door verhogingen in het landschap. Ook zijn er in het gebied veel wandelroutes waarmee je een goede dag kunt vullen.”

Even helemaal tot rust komen in de natuur in de Oostvaardersplassen? Kijk op de website van Staatsbosbeheer.

Drentsche-Aa

Fietsen door het stroomdal van de Drentsche Aa (Drenthe)

Ten noordoosten van Assen slingeren de stroompjes van de Drentsche Aa door een prachtig landschap. Bij ieder dorp krijgen deze stroompjes een andere naam en pas in de buurt van de stad Groningen wordt er gesproken over de Drentsche Aa.

Het stroomdal barst van de heidevelden, zandverstuivingen, en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van de boterbloemen en zuring. Ook liggen in dit Noord-Drentse natuurgebied tientallen kilometers wandelpad en honderd kilometer zandweg.

Volg de eeuwenoude karrensporen naar grafheuvels, hunebedden en galgenbergen en kom langs water, vennen en bossen met zandmeren en strandjes. Uiteraard kun je er ook lekker met de fiets op uit en al rijdend door de beekdalen kom je over allerlei bruggetjes. Drentse heidekoeien en de grootste schaapskudde uit de provincie kom je hier ook tegen. Kortom: dit is het perfecte gebied om even volledig tot rust te komen in de natuur.

Lees ook: Duurzame activiteiten in eigen land

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame vakanties en activiteiten vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.