Je hebt een warmtepomp of overweegt er een te nemen. Maar, hoe zit het met het onderhoud? Het onderhoud van een warmtepomp valt mee, kunnen we je vertellen. Dit is wat er moet gebeuren.

Onderhoud van een warmtepomp

Wie een cv-ketel heeft of heeft gehad, weet dat hier nogal wat onderhoud bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van de ketel, maar ook aan het bijvullen en afstellen. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Een warmtepomp vergt weinig onderhoud, maar om zo lang mogelijk van je warmtepomp te kunnen genieten, is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. De warmtepomp zelf vergt weinig onderhoud, alleen de bron van de warmtepomp en het warmte-afgiftesysteem hebben soms wat onderhoud nodig. Bij de warmtepomp is het aan te raden om deze jaarlijks te laten inspecteren. Hiermee verleng je de levensduur van je warmtepomp en waarborg je het rendement.

onderhoud van een warmtepomp

Jaarlijkse inspectie

Door de warmtepomp en het systeem eromheen jaarlijks te laten inspecteren, breng je eventuele storingen sneller in kaart en houd je de warmtepomp in goede staat. Bij sommige warmtepompen is een jaarlijkse inspectie zelfs een voorwaarde voor een langere garantieperiode. Tijdens de inspectie wordt gekeken naar de warmtepomp zelf, naar de bron en naar het warmte-afgiftesysteem. Zo wordt de bedrading nagekeken en worden de leidingen geïnspecteerd. Ook worden de afzonderlijke onderdelen zoals kleppen en compressor nagelopen. De compressor zorgt ervoor dat het koudemiddel wordt rondgepompt en verwarmt de temperatuur van het koudemiddel. Dit gebeurt door de druk te verhogen. In de warmtepomp zitten verschillende kleppen. Deze zorgen ervoor dat bepaalde onderdelen van het systeem kunnen worden afgesloten. Zo is een goede werking van terugslagkleppen van belang bij het passief koelen met een warmtepomp.

Onderhoudscontract

Je kunt hiervoor zelf jaarlijks een afspraak maken, maar je kunt er ook voor kiezen om voor deze jaarlijkse inspectie een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kan ook via een servicecontract, zodat je bij een eventuele storing snel geholpen wordt.

Anderen lazen ook:  Zo betaal jij minder voor je warmtepomp

Zelf doen

Het grote werk kun je het beste aan de installateur overlaten. Een warmtepomp onderhouden en inspecteren vergt nu eenmaal wat kennis. Er zijn wel wat dingetjes waar je zelf op kunt letten. Heb je bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp, zorg dan dat de buitenunit van buitenaf vrij van vuil en bladeren blijft. Daarnaast is het altijd goed om de druk in je installatie te controleren en in de gaten te houden of er nergens lekken zijn.

Hybride warmtepomp

Een hybridewarmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt deze warmtepomp aan. Het is een systeem dat je helpt om de gasrekening te verlagen en zo geld te besparen op je energierekening. Bij een hybride-warmtepomp is het belangrijk om naast de warmtepomp óók de cv-ketel goed te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je systeem optimaal blijft werken.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.