Nu we onze dagen thuis doorbrengen is het goed om een gezond binnenklimaat te creëren. Bij een slecht binnenklimaat kun je namelijk last krijgen van geïrriteerde ogen, een droge keel, hoofdpijn en vermoeidheid. Met onderstaande tips zorg je voor een gezond binnenklimaat in huis.

De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 22 graden. In de slaapkamer mag de temperatuur iets lager zijn. De vloerverwarming kun je het beste op 19 graden zetten. Een goede luchtvochtigheid ligt bij een gezond binnenklimaat tussen de 40 en 60 procent; dan is de lucht niet te vochtig en niet te droog. Daarnaast is frisse lucht belangrijk. Een raam openzetten helpt even, maar is niet genoeg. Voor schone lucht is 24 uur per dag ventilatie nodig.

Ventilatie en vochtregulatie

“Ramen openzetten helpt, maar een goed ventilatiesysteem is nog beter”, zegt Loes Janssen van Qlima, waar je terecht kunt voor onder andere ontvochtigers, bevochtigers, luchtreinigers en verwarming. “Continue ventilatie is ook belangrijk voor de juiste luchtvochtigheid in huis. Veel huishoudens hebben last van een vochtprobleem, waardoor er bijvoorbeeld schimmels kunnen ontstaan. Dit is extra vervelend voor mensen met astma”. Een luchtontvochtiger helpt de luchtkwaliteit verbeteren.

Verwarmen met infrarood

Bij een gezond binnenklimaat hoort natuurlijk een goede temperatuur. De klassieke radiatoren zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar je kunt ook duurzaam verwarmen met infrarood. Met een infraroodverwarming verwarm je gelijkmatig, waardoor er nagenoeg overal dezelfde temperatuur hangt. Er circuleert geen water in de verwarming en daarom is onderhoud niet nodig. Een ander voordeel zit hem in het verbeteren van het binnenklimaat.

“Wij verwarmen met infrarood panelen aan het plafond. Het paneel straalt warmte uit zonder luchtcirculatie. Dat betekent dat er, in tegenstelling tot bij een radiator, geen stof of huismijt door de kamer zweeft. Dat is bijvoorbeeld erg gunstig voor iemand met astma of een allergie. Daarnaast werkt het systeem bacteriewerend en vochtwerend, hiermee voorkom je schimmels”, vertelt Roman Caresani van Degree-n, lid van de branchevereniging IG Infrarood. “Recentelijk hebben we nog iemand gesproken met een reumatische aandoening. Door de comfortabele warmte van de infraroodverwarming kon die persoon zijn handen weer beter bewegen.”

Anderen lazen ook:  Verwarmen met infraroodpanelen

ZeroHome voor een gezond binnenklimaat

Een perfect binnenklimaat creëren klinkt als een moeilijke opgave, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het ZeroHome systeem is ontwikkeld om te verwarmen, koelen en ventileren. De installatie is een kant-en-klare unit die in huis geplaatst wordt. Dit kan in zowel nieuwbouw als bestaande woningen. “Het is een uniek alles-in-een systeem. De consument hoeft alleen maar de gewenste temperatuur in te stellen en het ZeroHome systeem regelt de rest. Er wordt daarbij met meer dan 50 parameters naar de waardes van het binnenklimaat gekeken en we sturen op basis van behaaglijkheid. Hierdoor ontstaat er een comfortabele omgeving en dat merk je. Zo sprak ik vorige week een vrouw met astma en daar had ze dankzij het systeem veel minder last van”, zegt Daniël Tulp, directeur van ZeroHome. “Onze installatie werkt niet met een laminaire luchtstroom, maar met diffuse ventilatie. En het onderhoud? Het systeem geeft aan wanneer de filters, waarmee we onder andere pollen uit de buitenlucht filteren, vies zijn en vervangen moeten worden. Meestal is dat één keer in het jaar of in de twee jaar.”

 

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen editie 01 2020. Het complete artikel lezen? Bestel Groener Wonen online via Vipwinkel.nl.