Bloemen en planten zorgen niet alleen voor prachtige kleuren en een lekkere geur in huis. Er zijn ook luchtzuiverende planten. Hierdoor hebben ze een positieve werking op het binnenklimaat in huis.

Luchtzuiverende planten: Sansevieria

Planten nemen koolstofdioxide oftewel CO2 op en zetten dit om in zuurstof. De planten hebben deze CO2 nodig om te overleven, in combinatie met water en zonlicht. Voor mensen is CO2 giftig; wij hebben juist zuurstof nodig om te overleven. Door deze wisselwerking zijn planten en mensen eigenlijk het perfecte team. Wat er speciaal is aan Sansevieria is, dat deze kamerplant niet overdag, maar juist ’s nachts koolstofdioxide omzet in zuurstof. Om die reden is deze vetplant ideaal om in de slaapkamer te plaatsen. Zo heb je ook tijdens je slaap gezonde lucht in huis. Bovendien is Sansevieria een robuuste plant, die bijna niet kapot te krijgen is. Dus ook zonder groene vingers is deze plant een goede optie.

Flamingoplant (Anthurium andraeanum)

Deze plant zorgt met zijn felroze bloemen voor een vrolijke kleur in huis. Daarnaast combineert de flamingoplant een aantal van de bovengenoemde positieve krachten van kamerplanten. De plant filtert voornamelijk de schadelijke, chemische stoffen uit de lucht, maar verbetert ook de luchtvochtigheid in huis. Plaats de flamingoplant op een lichte plek, maar liever niet in direct zonlicht. Verder houdt de plant wel van wat warmte. Een binnentemperatuur tussen de 20°C en 22°C is perfect. ’s Zomers mag je de plant twee keer per week water geven, in de winter voldoet één keer per week. In de ideale situatie is het overigens verstandig om per 10 m2 woonoppervlak één kamerplant neer te zetten. Zo wordt de lucht optimaal gezuiverd.

flamingoplant

Flamingoplant

Klimop (Hedera helix)

Het binnenklimaat verbetert door kamerplanten niet alleen op het gebied van zuurstof en vocht. De klimop zuivert namelijk zelfs allergenen uit de lucht. Deze weelderige plant is daarom perfect voor mensen met allergieën. Daarnaast haalt de klimop ook nog allerlei chemische stoffen uit de lucht, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Onder andere benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde. Deze laatste stof komt vrij uit lijm, behandeld hout of sigarettenrook.

Anderen lazen ook:  Gezonde kamerplanten

Luchtzuiverende planten: Drakenboom (Dracaena reflexa)

De kampioen op het gebied van het filteren van formaldehyde is de drakenboom. Deze plant is misschien niet zo bekend, maar daardoor zeker niet minder mooi. De dunne, lichtkleurige stam en de lange, groene bladeren geven de drakenboom een exotisch uiterlijk. Naast zijn aparte verschijning is de plant dus ook een super luchtzuiveraar. De drakenboom kan dagelijks maar liefst 70% van de formaldehyde binnenshuis omzetten in gezonde zuurstof. Dracaena’s hebben niet veel licht nodig. Een plekje in de halfschaduw is beter voor deze plant. Ongeveer drie uur zonlicht per dag is voldoende.

drakenboom

Drakenboom

Hortensia

De kamerhortensia is een van de meest bekende planten. En ook nog eens erg mooi. De plant is in enorm veel verschillende kleuren en vormen te verkrijgen. Uit onderzoek is gebleken, dat de hortensia vochtregulerend werkt. Geen andere kamerplant levert zo’n positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid in huis dan de hortensia. Dit komt door een hoge verdamping. Het komt erop neer dat het water, dat via de wortels wordt opgenomen, ook weer wordt afgegeven aan de lucht. Op die manier voorkomt de plant dus dat de lucht binnenshuis te droog wordt. Dit heeft dan weer een gunstig effect op je gezondheid. Te droge lucht kan namelijk droge huid of ogen, hoofdpijn en neus- of keelproblemen veroorzaken.

Lees ook hoe je jouw kamerplanten het best verzorgt!

Groener Wonen nieuwsbrief