Wist je dat er wereldwijd nog geen 1% van alle kleding wordt gerecycled? En dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 5% van de totale CO2-uitstoot? Jaarlijks wordt er 140 miljoen kilo kleding verbrand. Het Nederlandse bedrijf MUD Jeans wil hier iets aan doen. Daarom kun je bij hen je jeans leasen na gebruik weer terug te sturen, zodat deze kan worden hergebruikt.

Een jeansmerk dat de circulaire economie omarmt, is nog nooit zo welkom geweest. Gemiddeld dragen we een kledingstuk maar zeven keer voordat we er alweer klaar mee zijn. De helft van alle confectiekleding verdwijnt binnen een jaar in de vuilnisbak. CEO van MUD Jeans, Bert van Son, wil samen met zijn gepassioneerde team iets doen aan deze zogeheten fast fashion. Als benefit corporation, een bedrijf dat niet ten koste van anderen, of de natuur, winst maakt, zetten zij zich in om korte metten te maken met de overdreven consumptie in de modewereld.

MUD jeans leasen Bert van Son

Populairste kledingstuk

,,We hebben nu eenmaal kleding nodig’’, vertelt Bert verder. ,,Ik ben dus op zoek gegaan naar een manier om toch te kunnen blijven consumeren, maar de nadelige gevolgen voor mens en natuur zo klein mogelijk te houden.’’ Het product dat hij koos om dit ideaal te behalen, is de spijkerbroek. Het productieproces van dit kledingstuk is namelijk erg vervuilend: voor één broek is 8000 liter water nodig. Bovendien is het een vast onderdeel van ieders kledingkast en worden er wereldwijd jaarlijks meer dan een miljard exemplaren verkocht. Een groen en milieuvriendelijk alternatief voor jeans kon in Berts ogen vandaar het grootste verschil maken. En zo werd, in 2012, MUD Jeans geboren.

MUD jeans spijkerbroeken

Jeans leasen zonder schuldgevoel

De filosofie van MUD Jeans houdt in dat klanten zonder schuldgevoel broeken kunnen blijven kopen, ‘guilt-free consumption’ noemen ze het. Je kunt een denim broek, voor zowel mannen als vrouwen, ‘leasen’ voor € 7,50 per maand. Het leasecontract voor de spijkerbroek stopt na twaalf maanden. De broek is nu jouw bezit. Je kunt de broek terug sturen naar MUD Jeans en meteen een nieuw exemplaar ontvangen. Maar je kunt je broek ook houden en pas opsturen, wanneer deze helemaal is versleten. De oude broek wordt dan gerecycled. Of geüpcycled. ,,Een broek die nog in goede staat is, wordt, na eventuele kleine reparaties, opnieuw verkocht. Een paar gaten of scheuren kunnen natuurlijk ook heel mooi zijn’’, laat Bert weten. Leuk detail, deze vintage broek draagt dan de naam van de vorige eigenaar. Zo creëert iedere gebruiker een eigen MUD-verhaal.

Anderen lazen ook:  Kom op adem in de veelzijdige natuur van Nederland

MUD jeans leasen grondstof proces

Waardevolle grondstof

De spijkerbroeken van MUD Jeans worden gemaakt van biologisch katoen. Bij het produceren hiervan worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt. Bovendien is kinderarbeid uit den boze en hebben werknemers goede arbeidsvoorwaarden. Deze grondstof, katoen dus, is enorm belangrijk voor MUD Jeans. Bert: ,,We zijn geïnteresseerd in de grondstof en het hergebruiken hiervan. Dus hoe afgetrapt je jeans ook zijn, wij zijn er blij mee.’’ Dit betekent dan ook dat ze ook oude spijkerbroeken van andere merken accepteren, hier staat dan een maand gratis een jeans leasen tegenover. Naast het lease-principe bieden ze ook een reparatieservice aan en voorzien ze klanten van wastips om hun broek mooi te houden.

Inmiddels liggen de broeken van MUD Jeans in zo’n 28 landen in de winkel en loopt de website als een trein. Ze verwachten dit jaar 50.000 broeken te leasen en er zo’n 10.000 te recyclen. Het bedrijf is trots dat hun initiatief, een positieve manier van kleding gebruiken, steeds meer onder de aandacht komt en zo een echt verschil kan gaan maken. Maar in een industrie waar jaarlijks meer dan een miljard broeken over de toonbank gaan en hier maar een fractie van wordt hergebruikt, is er nog een hoop winst te behalen.

 

Foto’s: MUD Jeans

Lees het complete artikel in Groener Wonen 02-2019.