Wist je dat de gemiddelde douchebeurt maar liefst 70 liter warm water verbruikt? Douchen kost veel water en energie, maar gelukkig zijn er allerlei manieren om een stuk milieuvriendelijker te douchen. Met deze zeven tips kun je duurzaam douchen zonder in te leveren op comfort.

1: Hou het kort

Je douchetijd inkorten is de meest voor de hand liggende stap om duurzamer te douchen. Het is ook meteen een van de effectiefste stappen. Ruim 80% van het warme water dat een huishouden gebruikt, komt namelijk uit de douchekop. Gemiddeld duurt een douchebeurt negen minuten, maar als je met je huishouden afspreekt om dat terug te schroeven naar vijf, bespaar je jaarlijks maar liefst 15.000 liter water en 60m3 gas.

Extra tip voor duurzaam douchen: Zet een wekker om je douchetijd te meten. Of zet tijdens het douchen je favoriete muzieknummer van vijf minuten aan – dat maakt het ook nog eens leuker.

2: Zuinige douchekop

Met een waterbesparende douchekop of een spaardouche verbruik je minder water, maar kun je toch comfortabel én duurzaam douchen. Spaardouches gebruiken 20% minder water en gas dan een normale douchekop. In de winkel staat niet altijd op de verpakking dat een douchekop waterbesparend is. Als je naar de volumestroomklasse kijkt, kun je zelf zien om wat voor kop het gaat. Douchekoppen in de klasse ZZ geven maximaal 7,2 liter per minuut en gelden daarom als waterbesparend. Kijk wel even of je doucheslang vervangen moet worden als je een waterbesparende kop installeert; omdat die meer druk op de slang zetten, kun je oudere doucheslangen beter vervangen.

3: Bewaar je water

Veel water gaat verloren wanneer je de douche warm laat worden. Meteen onder een ijskoude douche stappen is natuurlijk geen optie (behalve als je écht een bikkel bent, misschien), maar je hoeft het water ook niet verloren te laten gaan. Als je het opvangt in een emmer, kun je er bijvoorbeeld de wc mee doorspoelen. Of breng je douche milieuvriendelijker op temperatuur met een thermostaatkraan. Thermostatische douchemengkranen zijn al vanaf vijftig euro te krijgen en besparen al gauw duizend liter water per jaar.

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om je water op te warmen en maakt douchen zo duurzamer.

Een zonneboiler gebruikt de zon om je badkamer- en keukenwater te verwarmen.

4: Dubbel nuttig

Met een douchewaterterugwinsysteem (douche-wtw) warmt het wegstromende douchewater het nieuwe water meteen op. Daarbij wordt gebruikt water niet met schoon water vermengd, maar stromen de twee soorten langs elkaar heen. Zo is je douchewater dubbel nuttig. Een douche-wtw bespaart gas of elektriciteit om het water op te warmen. Voor de aanleg van zo’n systeem is wel een kleine verbouwing nodig. Het slimste is daarom om een douche-wtw aan te leggen als je de badkamer toch al onder handen gaat nemen.

Anderen lazen ook:  Weg met de vuurkorf, welkom warmtedeken!

5: Duurzaam douchen met de zon

Met een zonneboiler warmt zonlicht het water voor je badkamer en je keuken op. Daarmee bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik. Een zonneboiler stoot geen CO2 uit – dat is ook mooi meegenomen. Een zonneboiler is niet goedkoop, maar je kunt wel subsidie krijgen wanneer je er een aanschaft.

6: Biologisch inzepen

Naast slim omgaan met water en energie, kun je ook duurzaam douchen door te letten op wat je gebruikt als zeep. Veel verzorgingsmiddelen zoals douchegels en bodylotions bevatten namelijk chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Ook kunnen ze microplastics – hele kleine plasticdeeltjes – bevatten. Chemische producten kan je vervangen door biologische verzorgingsmiddelen, die het milieu niet belasten. Steeds meer drogisterijen en cosmeticawinkels hebben zulke producten in het schap liggen.

7: Minderen met plastic

Flacons, tubes, wikkels: stiekem staan er heel wat plastic verpakkingen in je badkamer. Wegwerpplastic is erg slecht voor het milieu, zowel bij de productie als de uiteindelijke verbranding van het spul. Het is vanuit duurzaamheidsoogpunt dan ook waardevol om te kijken naar manieren waarop je minder plastic gebruikt op de badkamer. Probeer bijvoorbeeld eens een shampoo bar in plaats van shampoo uit een fles. Eén shampoo bar spaart drie plastic flessen shampoo uit.