Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar niet iedereen kan of wil direct het hele huis aanpakken. Daarom deelt Rob 4 praktische duurzame tips waarmee je een eerste stap naar een duurzaam leven kan zetten.

Feenstra

Besparen en verduurzamen zit ‘m niet altijd in grote aanpassingen en verbouwingen. Met kleine veranderingen en slim nadenken kun je al een heleboel stappen in de groene richting zetten. Daarom ga ik je dit keer tips geven om in en rondom het huis net even andere keuzes te maken.

Duurzame tip Feenstra: thermostaat omlaag

Duurzame tip 1: Maak slim gebruik van je thermostaat

De eerste tip heeft te maken met de thermostaat. Nu de zomer van start gaat, genieten we heerlijk van het zonnetje. Overdag staan de tuindeuren en ramen open en dat is heel goed voor de frisse lucht in huis. Het kan alleen wel zo zijn dat het aan het eind van de dag afkoelt en dat merk je dan ook binnenshuis. Wanneer je de thermostaat dan nog op 20 graden hebt ingesteld, zal daardoor sneller de cv-ketel aanspringen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. Een hoge energierekening wil namelijk niemand. Om dit te voorkomen kun je de thermostaat iets lager zetten als je de deuren en ramen opent.

Wil je nog effectiever gebruik maken van je thermostaat? Gebruik dan de App die bij je slimme thermostaat hoort. En mochten de temperaturen zo hoog oplopen dat het tropisch wordt, dan zul je misschien gebruik maken van een mobiele airco. Deze apparaten uit de witgoedwinkel verbruiken alleen best veel energie. Denk daarom eens aan een ventilator. Dit verbruikt ook stroom, maar een stuk minder dan een mobiele airco. Extra tip: zet er een flesje ijswater voor om de lucht te verkoelen.

Duurzame tip 2: Was je handen met koud water

De tweede duurzame tip heeft te maken met hygiëne want dat is in deze tijd belangrijker dan ooit. Was jij je handen tegenwoordig ook veel vaker dan voorheen? Heel goed. Alleen denken veel mensen dat je je handen moet wassen met warm water om ze schoner te krijgen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dit niet zo. Het effect van zeep werkt hetzelfde bij zowel warm als bij koud water. Door koud water te kiezen, bespaar je energie. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.

Anderen lazen ook:  Nieuw energielabel minder verwarrend

Duurzame tip Feenstra: Was buiten drogen

Duurzame tip 3: Wasdroger

De volgende duurzame tip om iets duurzamer te leven, gaat om de wasdroger. Net als de mobiele airco verbruikt ook een wasdroger veel elektriciteit, terwijl je de was ook gratis kunt laten drogen buiten in de zon aan een waslijn of op een droogrek. Geef je toch de voorkeur aan een wasdroger, neem er dan een met het zuinigste energielabel: A+++.

Het energieverbruik en de kosten van een wasdroger hangen af van hoe vaak je de wasdroger gebruikt en wat voor wasdroger het is. Volgens Milieu Centraal zijn de energiekosten van een warmtepompdroger met energielabel A+++ (bij gebruik van 2.5 keer per week) rond de € 22 per jaar, terwijl een luchtafvoerdroger met energielabel C zo’n € 75 per jaar kost. Het is dus slim om een energiezuinige wasdroger uit te kiezen.

Wees je er wel van bewust dat de EU sinds maart 2021 een nieuwe indeling heeft ingevoerd. De plusjes zijn sindsdien verdwenen. De zuinigste apparaten hebben energielabel A en de minst zuinige G. Het kan dus zijn dat een apparaat voorheen label A+++ had en nu uitkomt op B of C. Maar de meest duurzame optie blijft natuurlijk de ouderwetse waslijn. Droog je de was overigens binnen op een droogrek, zorg er dan wel voor dat je goed ventileert om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Duurzame tip 4: Ventileren

Goed ventileren, daar heeft ook mijn laatste tip mee te maken. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: ventileren, ventileren, ventileren. Zet het ventilatiesysteem niet uit. Het is geen probleem om af en toe ook ramen en deuren te openen voor frisse lucht.

Nog een advies: gebruik geen luchtverfrissers of wierook in huis. Deze producten veroorzaken meer luchtvervuiling dan de meeste mensen zich realiseren. Natuurlijk ruikt het heerlijk, maar toch is het niet zo gezond als frisse lucht van buiten.