Op vakantie in Europa met de elektrische auto, niet iedereen durft het al aan. In Nederland is de laadpaaldichtheid goed en in Noorwegen nog beter. Maar lukt het ook om op een ontspannen manier Toscane, de Oostenrijkse Alpen of de Spaanse costa’s te bereiken? Sjors ten Tije van de Vereniging Elektrische Rijders over laadpaalstress en laadpasleed.

Ook al rijd je al jaren een elektrische auto, veel kilometers buiten de eigen landsgrenzen maken, durft niet iedereen even goed aan uit angst met een lege accu ergens langs de kant van een snelweg te stranden. Volgens Sjors ten Tije is die angst niet nodig want er is volgens hem de laatste jaren al veel verbeterd. Bijvoorbeeld door de komst van het AFIR (alternative fuel infrastructure regulation), een Europese wetgeving die eisen stelt aan de laadinfrastructuur en in 2023 herzien is. Hierin staat dat vanaf 2026 er om de 60 kilometer een laadmogelijkheid moet zijn. Daarnaast is ook bepaald dat de prijs per kWh duidelijk te zien moet zijn.

Laadpas en prijstransparantie

Die prijs kan dan wel zichtbaar zijn, niet elke aanbieder van laadpassen hanteert die prijs ook. “Het kan zijn dat de laadpas die je gebruikt een extra tarief hanteert, waardoor de uiteindelijke prijs voor jou als consument anders uitvalt. Dat probleem komt vooral veel voor bij straatladen omdat je daar meestal zo’n pasje nodig hebt. Wie heel goed zoekt kan die prijs wel achterhalen,” zegt Sjors ten Tije, “maar dat is wel lastig en onwenselijk. Bij snelladers speelt dat probleem minder. Hier zijn er grote aanbieders met duidelijke apps waardoor de prijs transparant is en je direct via de app kunt betalen.”

Laadvoorzieningen in het buitenland

Of je nu naar een hotel, vakantiepark of een andere bestemming gaat, het is altijd belangrijk om na te vragen of er laadmogelijkheden zijn en hier afspraken over te maken. Zo hebben beide partijen duidelijkheid. “Wat soms misgaat is dat reizigers verwachten dat ze ergens op kunnen laden en dan hun auto aan een regulier stopcontact hangen. Dat is niet helemaal de bedoeling, want ten eerste neem je gratis stroom af en dat is niet netjes en ten tweede omdat niet alle stroompunten berekend zijn op het opladen van auto’s. Dit kan voor serieus gevaar zorgen, zoals kortsluiting.”

Toenemend aantal laadpalen

De laadinfrastructuur wordt steeds beter, mede door regelingen zoals het eerder genoemde AFIR. Frankrijk, Duitsland en Engeland hebben een zeer dekkend netwerk van snelladers. “Zuidelijker in Europa, bijvoorbeeld in Spanje en Italië, is het wel wat lastiger, maar met regelmatig laden en goed plannen kun je daar stressvrij rijden. Ga je richting het oosten, dan wordt het wel moeilijker.”

Eén van de redenen dat er zoveel laadstations zijn, is omdat Tesla al in het prille begin van het elektrisch rijden startte met de aanleg van eigen laadpunten: het Supercharger netwerk. “Dit laadnetwerk biedt bijna overal wel een plek waar je voor relatief lage tarieven kan laden in vergelijking met andere laadstations. Vroeger hadden Tesla’s een andere stekker, nu niet meer. In principe kun je overal met elke auto laden en dat staat altijd netjes en duidelijk aangegeven in de app. De prijzen zijn goedkoop omdat Tesla het laadnetwerk niet als verdienmodel ziet, maar ook omdat ze zelf alles hebben ontwikkeld en zelf beheren. Ze hoeven met niemand rekening te houden.”

Actieradius van 250 km/u

Als je op vakantie gaat met een oudere auto die een lagere actieradius heeft, kan dat zonder zorgen, maar je moet wel rekening houden met een langere reistijd. Dit komt omdat je vaker en langer moet laden en dat dus iedere keer wat extra tijd kost. Het vereist dus ook wat meer planning.

Anderen lazen ook:  Hoe duurzaam is bamboe?

Niet te druk maken

“Het is helemaal niet nodig om je te veel te fixeren op een planning,” vindt Sjors ten Tije. Het kan gebeuren dat je bij je geplande laadplaats komt en het daar helemaal vol is. “Check dan gewoon even je app en misschien moet je dan 10 kilometer verder rijden, maar dat kan prima als je auto dat rijbereik nog heeft. Dat kan omdat er inmiddels zoveel laadstations zijn, dat je makkelijker kunt kiezen naar welk station je gaat. In Duitsland en Frankrijk hebben tankstations vaak ook een laadstation”

Daarnaast is het handig om twee of drie laadpasjes mee te nemen. Niet iedere laadpas is compatibel met iedere laadpaal. Op www.laadpastop10.nl kun je goed zien welke laadpassen er op welke plaatsen worden ondersteund. “Rijd ook niet harder dan 120 kilometer per uur, want dat kost veel energie en je moet vaker laden.”

Bagage goed verdelen

Op vakantie gaan betekent bagage meenemen. Hierbij moet je goed nadenken over hoe je je auto bepakt. “Als je een dakkoffer gebruikt, verhoogt dat de luchtweerstand. Een elektrische auto gaat dan echt meer verbruiken. Dat geldt overigens ook voor aanhangwagens, want dan ontstaat er weer rolweerstand.”

Een goede oplossing voor een dakkoffer is een trekhaakkoffer. Dit is een manier om bagage mee te nemen, zonder dat er luchtweerstand ontstaat, want de koffer staat immers op de trekhaak.

“Ga je met een caravan de weg op, houd dan rekening met een daling van 30 tot 40 procent in je rijbereik. Bovendien mogen veel elektrische auto’s nog geen caravan trekken vanwege veiligheid of prestaties. Dus check dit goed, voordat je met je elektrische auto en caravan naar je vakantiebestemming vertrekt.

Universeel netwerk

Volgens Sjors ten Tije is het nodig dat er meer uniformiteit komt in laadpalen, -stekkers en betaalmogelijkheden. “We zien al dat dit steeds beter wordt. Zo hebben bijna alle elektrische auto’s in Europa een CCS-stekker, net zoals elke laadpaal langs de snelweg, zodat je overal kunt laden. Dat is de standaard die Europa heeft bepaald.

Vanaf 2026 moet er bij iedere laadpaal betaald kunnen worden met een betaalpas of creditcard en heb je dus niet per se een laadpasje nodig. Zo wordt ieder laadstation toegankelijk voor elke elektrische rijder. Ook komen er standaarden over de communicatie van prijzen.

Op vakantie in een elektrische auto hoeft dus geen probleem te zijn en zolang je elke keer laadt wanneer je stopt om naar het toilet te gaan of een broodje te halen onderweg, komt het goed. Mocht je wel met pech aan de kant van de weg komen te staan, dan zijn er hulpdiensten die je auto een beetje opladen zodat je naar het eerst volgende laadstation kan rijden.

Alles op een rijtje

1. Rijd niet te hard, houd ongeveer 110-120 km/u aan.

2. Neem minimaal twee verschillende laadpasjes mee.

3. Indien mogelijk vervang je een dakkoffer door een trekhaakkoffer.

4. Stilstaan = opladen.

5. Fixeer niet te veel op je planning.

6. Controleer of je een caravan mee mag nemen en houd rekening met een daling van minimaal 30% in je rijbereik.

7. Maak afspraken met de aanbieder van je accommodatie over oplaadmogelijkheden.

 

Plan je reis

Om gerust de weg op te gaan zijn er verschillende apps die je daarbij helpen. In deze apps kun je je reis plannen en de dichtstbijzijnde laadstations zien.

  1. Chargemap
  2. ABRP
  3. Fastned
  4. Tesla