Zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar toch is het goed ze zo nu en dan even na te lopen. Zonnepanelen onderhouden kun je zelf doen of laten doen. Wij geven wat tips. 

Opbrengst in de gaten houden

Het is niet direct onderhoud, maar kan wel een indicator zijn dat je onderhoud moet plegen: een teruglopende opbrengst.  Door de opbrengst van je zonnepanelen regelmatig te checken, merk je het op wanneer de opbrengst terugloopt. De levensduur van een omvormer is gemiddeld dertien jaar, maar soms slijt deze eerder en loopt de opbrengst terug. De omvormer heeft een groen lichtje, waarop je ziet dat deze actief is. Wanneer je opbrengst plots lager is dan verwacht, kan het een teken zijn dat er iets met de omvormer is, of dat je onderhoud moet plegen.

Zonnepanelen schoonmaken

Dan het onderhoud aan de zonnepanelen zelf. Veel zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, die ervoor zorgt dat je weinig onderhoud hoeft te plegen. De zonnepanelen van energieleverancier Greenchoice zijn naast duurzaam zelfs vrijwel onderhoudsvrij. Milieu Centraal geeft aan dat zonnepanelen die onder een hoek van meer dan 20 graden zijn opgesteld, veelal door de regen worden schoongespoeld. Maar panelen die wat platter of zelfs helemaal plat liggen, spoelen niet schoon. Het is daarom goed die eens per jaar schoon te maken. Dit schoonmaken kun je zelf doen of laten doen.

zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen onderhouden: zelf doen of laten doen zo

Je kunt je zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf laten schoonmaken. Het grote voordeel hiervan is het gemak, maar het nadeel is dat de prijzen nogal kunnen oplopen. Wanneer je hiervoor kiest, oriënteer je dan goed op de kosten die de verschillende bedrijven hanteren. Je kunt er ook voor kiezen je zonnepanelen zelf te reinigen. Houd er dan altijd rekening mee, dat je veilig te werk gaat en jezelf beschermt wanneer je het dak op gaat. Maak de zonnepanelen het liefst schoon met osmosewater (gedemineraliseerd water) en een zachte doek of spons om krassen te voorkomen. Gebruik geen schuurspons of de hogedrukreiniger; hiermee kun je je zonnepanelen flink beschadigen. Osmosewater wordt aangeraden boven kraanwater, omdat in kraanwater kalk zit wat op de zonnepanelen kan achterblijven. Je kunt ook regenwater opvangen en dit gebruiken om de panelen mee te reinigen.

Anderen lazen ook:  Hoe kan ik mijn zonnepanelen optimaal gebruiken?

Omvormer schoonmaken

Door de omvormer regelmatig stofvrij te maken, gaat hij langer mee. Sla deze dus niet over en controleer deze regelmatig.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.