Er zijn diverse manieren waarop je jouw huis duurzaam kan verwarmen, zoals met een pelletkachel, zonnecollectoren of een warmtepomp. De hoeveelheid energie die deze systemen opwekken en onze behoefte komen niet altijd overeen. Zo vindt de energieproductie van zonnecollectoren overdag plaats, terwijl je misschien juist in de avond de meeste energie verbruikt. Om de opgewekte warmte efficiënter te gebruiken, kun je een buffervat gebruiken. Wat dat precies is en wat het voor je kan doen, leggen we je uit.

Wat is een buffervat?

Simpel uitgelegd is een buffervat een vat om warm water in op te slaan. Het lijkt daarmee op een boiler, maar er zit wel een groot verschil in tussen de twee. Een boiler gebruik je namelijk ook voor warm water in de badkamer en keuken. In buffervaten wordt alleen water voor je CV opgeslagen.

Met een buffervat kun je een overschot aan de warmte van je warmtepomp of zonnesysteem opslaan en op een later moment weer gebruiken. Zo kun je efficiënt gebruik maken van de geleverde warmte. Voor iedere soort warmtebron zijn er verschillende buffervaten.

Gebruik je meerdere warmtebronnen in huis? Dan is een buffervat nog interessanter voor je. Je kunt namelijk de goedkoopste warmtebron voorrang geven bij het verwarmen. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een zonnesysteem en een gasgestookte cv-ketel, dan zal eerst de overtollige warmte uit het zonnesysteem opgeslagen worden. Daarna wordt pas de warmte van de cv-ketel gebruikt. Zo kun je dus de duurzame warmte efficiënt inzetten.

In het algemeen geldt dat hoe groter het buffervat is, hoe meer warmte hij kan opslaan. In veel huizen is er echter weinig ruimte voor een buffetvat met een goed volume. Daarom wordt er vaak voor gekozen om buffervaten buiten te plaatsen. Soms is het zelfs mogelijk om het buffervat onder de grond te plaatsen.

Anderen lazen ook:  Cv-ketel voorbereiden op de winter