Bij houtskeletbouw vormt een houten constructie de basis voor je huis. Het is een eeuwenoude methode en de laatste jaren steeds populairder geworden. Hout is duurzaam en herbruikbaar, waardoor deze manier van bouwen voordelig is voor het milieu. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van het bouwen met hout.
Bij houtskeletbouw bestaat de constructie voor de wanden, verdiepingsvloeren en het dak uit houten frames. Eventueel worden deze gevuld met isolatiemateriaal en aan de buitenzijde wordt vochtregulerend folie toegepast.
Voordelen van houtskeletbouw
- Snelle bouwtijd. Houtskeletbouw kan deels in de fabriek geproduceerd worden. Dit heet prefab en heeft als voordeel dat de bouwtijd korter is, de kosten lager zijn en weersomstandigheden tijdens de bouw weinig invloed hebben. Ook heb je geen last van materialen die moeten uitharden en drogen.
- Goede isolatie. Hout heeft van nature een goede isolatie.
- Uitstraling van je huis. Afhankelijk van de afwerking heeft houtskeletbouw vaak een typische uitstraling.
- Oneindige bron aan materiaal. Als er ter compensatie van gekapte bossen ook weer nieuwe bomen worden geplant, kan hout een oneindige bron zijn. Ook bij houtskeletbouw is het voor het milieu wel van belang dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt. Let daarom op de keurmerken FSC of PEFC.
- Energiezuiniger te vervoeren. Doordat hout licht van gewicht is, is het vervoer zuiniger dan bij andere materialen.
Nadelen van houtskeletbouw
- Veel onderhoud. Vooral in natte periodes heeft houtskeletbouw goed onderhoud nodig om te voorkomen dat het hout gaat schimmelen of rotten.
- Kans op ongedierte. Hout is een aantrekkelijk materiaal voor een aantal ongedierte, zoals houtworm.
- Tijdens het bouwen mag het niet regenen. Vanwege het gevaar dat het hout gaat rotten of schimmelen als het nat wordt, moet het tijdens het bouwen droog zijn. Bij prefab speelt het weer geen rol. De houten constructie wordt dan in de fabriek gemaakt en wanneer alle elementen klaar zijn, naar de bouwplaats vervoerd.
Lees ook: Bouwen met duurzame materialen