Verduurzamen kan op allerlei manieren: van kleine ingrepen als het dichten van kieren tot het vervangen van glas en kozijnen en het van het gas afkoppelen van je huis. Dit laatste kan bijvoorbeeld door over te stappen op een all electric warmtepomp, waarbij je ook niet langer meer kookt op aardgas. Wanneer je een stap wilt zetten naar een energiezuiniger huis, maar je nog niet helemaal over kan of wilt op bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, zijn er manieren om toch duurzamer te leven. Ramon de Graaff van Feenstra neemt ons mee in een aantal opties.

Ramon de Graaff is innovatiemanager bij Feenstra en houdt zich iedere dag bezig met nieuwe technieken om duurzamer te leven. Een van de manieren waar veel mensen het over hebben, is de warmtepomp. “De warmtepomp is voor veel woningen een goede stap, maar niet in elke situatie is deze passend”, legt Ramon uit. “Het kan zijn dat een woning zoveel vermogen vraagt, dat het niet realistisch is om daar een warmtepomp neer te zetten. Bijvoorbeeld als een woning heel slecht geïsoleerd is, of omdat je met een afgiftesysteem met een iets lagere temperatuur nooit voldoende warmte in je woning kunt krijgen. Maar het kan ook dat er in je woning gewoon geen ruimte is voor de installatie. Dat zijn allemaal redenen om wellicht een andere keuze te maken.”

Zonneboiler

Wanneer een warmtepomp niet, of nog niet, geschikt is voor jouw woning, zijn er ook andere manieren om je woning – met behoud van je cv-ketel – te verduurzamen. Goede opties zijn hierbij volgens Ramon boilers die gebruikmaken van de zon, en zo een groot deel van het aardgasverbruik van de cv-ketel wegnemen. We hebben het hier over de zonneboiler en de zonnestroomboiler (ook wel pv-boiler genoemd).

Bij beide gebruik je de kracht van de zon om water te verwarmen. Het verschil is dat bij de zonneboiler de warmte van de zon het water rechtstreeks verwarmt en in een zonnestroomboiler wordt de zonne-energie omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit verwarmt vervolgens het water. “Het verschil is dus dat het bij een zonneboiler echt alleen gaat om de warmte die de zonnepanelen opvangen.. Je wekt dus geen elektriciteit op, maar bespaart gas door water op te warmen door middel van zonnepanelen.” Voor de verwarming van je woning of het deel van het warme water waar de zonneboiler niet voor kan zorgen, schakelt de cv-ketel in.

Anderen lazen ook:  Lagetemperatuurverwarming (ltv)

Zonnestroomboiler

Een zonnestroomboiler werkt op een heel andere manier. “Dat is een apparaat dat  in de gaten houdt of er stroom teruggeleverd wordt. Het gedeelte dat je anders  terug zou leveren, stop je nu in de boiler. Er wordt dus elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen, waarmee het water wordt opgewarmd. Heb je meer energie opgewekt dan nodig is voor al je andere apparaten in huis,  dan kan deze elektriciteit gebruikt worden voor de boiler. Dat scheelt heel veel in de teruglevering.” Ook met de zonnestroomboiler heb je een cv-ketel nodig. “Je gebruikt de zonnestroomboiler dus eigenlijk alleen om de overschotten van je zonnepanelen zoveel mogelijk zelf te gebruiken.”

Stappen

De eventuele afbouw van de salderingsregeling en boetes die je kunt krijgen als je te veel teruglevert, maakt dat installaties als de zonnestroomboiler steeds interessanter worden, benadrukt Ramon. Een ander geschikte manier om naast de cv-ketel te verduurzamen, is volgens hem een warmtepompboiler. “Daarmee kun je met een hoog rendement je tapwater verwarmen. Dat staat dan los van je cv-ketel. Zo verduurzaam je een deel van je wateropwarming: voor het tapwater is de cv-ketel niet meer nodig, wel voor de verwarming.”

Volgens Ramon is het sowieso goed om het duurzamer maken van je huis op te delen in stappen. “Je moet ergens beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld starten met een duurzame tapwateroplossing. Dan scheelt het al een aanzienlijk deel in het gasverbruik van jouw cv-ketel. Je kunt ook beginnen met een PV-boiler. Deze zou je eventueel in een later stadium ook nog op een warmtepomp kunnen aansluiten. Het ligt er uiteraard aan wat voor investering je wilt en kunt doen en hoe ver je wilt gaan in je verduurzamingsplannen.”

Thuisbatterij

Momenteel is ook een ander apparaat in populariteit aan het toenemen: de thuisbatterij. “Dat staat los van de gasreductie, maar is een manier waarop je om kunt gaan met de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling. Het is onderdeel van een groter geheel: anders met energie omgaan. Wat je zult zien, is dat een warmtepomp je woning fossielvrij kan verwarmen, boilers en buffervaten jouw energie ecosysteem kunnen beheersen en je zelf opgewekte energie in een batterij op kunt slaan om te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Het zijn allemaal mogelijke stappen naar een duurzame woning.”

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu