Wigger Verschoor, directeur van Thuisbaas helpt huiseigenaren bij het energieneutraal maken van hun woning. Hij ging op bezoek bij Jacqueline van Randeraad in Alphen aan den Rijn om in kaart te brengen wat er moet gebeuren om haar huis te transformeren tot een nul-op-de-meter woning.
Het is gezellig binnenkomen in de hoekwoning van Jacqueline van Randeraad. Via de vintage glas-in-loodschuifdeuren stap je de sfeervolle woonkamer met open keuken binnen. ”Die deuren hangen niet helemaal goed en laten veel tocht door, maar ik vind ze zo mooi!”, lacht Jacqueline. Ze heeft een passie voor interieur en is dan ook altijd op zoek naar nieuwe accessoires voor haar huis. De woning is gebouwd in 1983 en ze woont er sinds 2001.
Advies
Jacqueline betaalt enorm veel aan energie. Als de cijfers van het elektriciteitsverbruik op tafel komen, blijkt waarom. Het verbruik ligt namelijk op 6200 kilowattuur per jaar, terwijl een gemiddeld huishouden van twee momenteel op minder dan de helft zit (3010 kilowattuur). De vraag is dus welke apparaten zoveel elektriciteit verbruiken. Jacqueline: ”Ik had een oude plasmatelevisie, maar die heb ik weggedaan en mijn zoon heeft op zolder ook de nodige apparaten staan. Ik was vrij veel, bijna dagelijks, en ik gebruik dan ook de wasdroger.”
Volgens Wigger is dat nog geen verklaring voor de hoge energierekening. De koelkast heeft een goed energielabel en een diepvries heeft Jacqueline niet. ”De close-in boiler in de keuken is een beruchte energievreter, maar hier valt dat wel mee omdat de boiler vrij nieuw is”, zegt Wigger. ”Het valt me wel op, dat je wat kou langs je benen voelt strijken als je in de woonkamer zit. Hoe staat de kruipruimte ervoor?” ”Niet goed”, zegt Jacqueline. ”Die is eigenlijk altijd vochtig en vaak staat er ook water in.” ”Mag ik eens kijken?”, vraagt Wigger en even later ligt hij languit in de gang en steekt zijn hoofd door het luik van de kruipruimte. Het valt hem meteen op dat er geen isolatie is aangebracht en er inderdaad water in staat. ”Hier zou ik zeker wat aan doen”, adviseert Wigger.
Over Thuisbaas
Thuisbaas komt voort uit Urgenda, een stichting die zich richt op innovatie en duurzaamheid. De drijfveren van Thuisbaas en van Urgenda zijn gelijk: verdere opwarming van de aarde zoveel mogelijk voorkomen door over te stappen op 100 procent duurzame energie. Thuisbaas helpt huiseigenaren bij het energieneutraal maken van de woning. Dit betekent in de regel: goed isoleren, gas eruit, nieuwe warmteopwekkers erin en zonnepanelen op het dak.
Lees meer over het advies van Wigger in het eerste nummer van Groener Wonen! 25 april in de winkel.
Tekst: Jacqueline Leenders
Fotografie: Henny van Belkom