Stroom in je tuin kan veel voordelen opleveren. Of je nu een kleine aanpassing wilt doen of een grote verbouwing plant, een goede stroomvoorziening maakt je tuin vaak snel sfeervol. Denk aan het verlichten van je tuinpad of het buiten kunnen opladen van je telefoon. We hebben vijf praktische adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je veilig en efficiënt stroom kan aanleggen in je tuin.

Voor een duurzame optie kun je zonne-energieverlichting overwegen. Deze verlichting is eenvoudig te installeren, vereist geen extra bekabeling en kan helpen om je energieverbruik te verlagen. In tijden van schommelende energieprijzen is dit natuurlijk zeker geen overbodige luxe.

1. Maak een gedetailleerde tuintekening

Voordat je begint met het aanleggen van stroom in je tuin, is het cruciaal om een gedetailleerde tuintekening te maken. Dit helpt je bij het bepalen van de beste plekken voor stroompunten en verlichting. Denk bijvoorbeeld aan praktische locaties zoals onder een afdakje voor het opladen van je apparaten of bij het tuinhuisje voor de buitenkoelkast. Vergeet ook niet de plekken te markeren waar je tuinverlichting wilt installeren. Een doordachte planning voorkomt onnodig graafwerk en zorgt ervoor dat je geen belangrijke stroompunten overslaat.

2. Veilige werkwijze

Veiligheid gaat altijd voorop als je stroom in je tuin gaat aanleggen. Schakel daarom altijd de hoofdschakelaar uit voordat je begint. Gebruik materialen die geschikt zijn voor buiten, zoals grondkabels met aardscherm en waterdichte stopcontacten. Deze stopcontacten hebben vaak een klepje dat ze beschermt tegen regenwater. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een spanningszoeker en een klopboormachine, zodat je veilig en betrouwbaar kunt werken.

3. Kabelgoten

Een handige tip voor een nette en veilige installatie van stroom in je tuin is het gebruik van kabelgoten. Zo kun je de elektrische installatie netjes en veilig houden. Dit zijn kunststof of metalen buizen die je kabels beschermen tegen weersinvloeden en ervoor zorgen dat alles er opgeruimd uitziet. Je kunt deze goten langs de randen van je tuin of onder de bestrating installeren, zodat je kabels veilig en uit het zicht blijven.

Anderen lazen ook:  Zo geniet je elk seizoen van licht, warmte en groen bij je thuis

4. Timer of bewegingssensor

Voor extra gemak en energie-efficiëntie kun je een buitenstopcontact met een timer of bewegingssensor installeren. Deze stopcontacten schakelen de stroom automatisch in of uit op basis van tijd of beweging, wat ideaal is voor het aansluiten van tuinapparaten of seizoensgebonden verlichting, zoals kerstverlichting. Daarnaast kun je met een timer of sensor gemakkelijk energie besparen en verleng je de levensduur van je elektrische apparaten.

5. Sfeer met functionaliteit

Bij het kiezen van verlichting voor je tuin is het belangrijk om zowel de functionaliteit als de sfeer in gedachten te houden. Functionele verlichting, zoals tuinpad- of veiligheidsverlichting, zorgt voor een goede verlichting van belangrijke plekken en vergroot de veiligheid. Sfeerverlichting rondom een terras of in bloemperken draagt bij aan een mooie uitstraling en een aangename sfeer in je tuin.