Bij het woord ‘isoleren’ denk je waarschijnlijk direct aan het vasthouden van warmte in je huis. Maar goede isolatie kan juist ook helpen om je woning koel te houden tijdens warme zomerdagen. Nationaal Warmtefonds helpt huiseigenaren bij het isoleren van hun woning door voordelige leningen aan te bieden. Ernst-Jan Boers, bestuursvoorzitter bij Nationaal Warmtefonds, legt uit hoe je dit aan kunt pakken.

Voordelen van isoleren

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte buiten in de zomer. En  maatregelen die je neemt voor een koel huis in de zomer, kunnen ook bijdragen aan  een warm huis in de winter. Isolatie en andere energiebesparende maatregelen kunnen helpen om flink te besparen op de energierekening.

Daarnaast is een energiezuinig huis ook aantrekkelijker voor potentiële kopers, mocht je ooit besluiten om je huis te verkopen. Het energielabel van je woning verbetert, wat een positief effect heeft op de verkoopprijs. Ook vermindert goede isolatie de kans op schade door vocht en schimmel in je huis, wat de kans op waardebehoud of -stijging verhoogt.

Energiezuinig en comfortabel wonen

We zien dat veel huiseigenaren wel willen isoleren, maar het idee hebben dat ze dit niet kunnen betalen. Terwijl we zien dat voor veel huishoudens isolatie een eerste energiebesparende stap kan zijn. Wat de meest effectieve isolatiemethode is voor jouw woning hangt af van jouw specifieke situatie. Een specialist kan je hierover goed adviseren.

Voor huishoudens met een lager inkomen is isoleren vanwege de lagere energiekosten extra belangrijk. Maar dan moet de eerste investering wel genomen kunnen worden. Nationaal Warmtefonds helpt particulieren en Vereniging van Eigenaren hierbij, en huishoudens met een lager inkomen in het bijzonder.

De Energiebespaarlening die Nationaal Warmtefonds verstrekt is voor iedereen beschikbaar, maar tegen 0% rente voor mensen met een verzamelinkomen tot € 60.000 per jaar. Hierdoor wordt de drempel om te investeren aanzienlijk verlaagd. Ook is deze lening beschikbaar voor mensen die vaak geen lening kunnen krijgen, zoals mensen met een BKR-registratie of mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Op deze manier kan iedereen, ongeacht hun persoonlijke situatie, profiteren van een energiezuinige woning.

Anderen lazen ook:  Zijn rolluiken de investering waard?

We willen met onze leningen zo veel mogelijk drempels wegnemen zodat iedereen in Nederland de mogelijkheid heeft om energiezuiniger te wonen.

Succes met de eerste stappen naar een goed geïsoleerde woning!

Hoe begin je?

Beginnen met isoleren hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  1. Vraag een energieadvies aan: Het eerste dat je kunt doen is een energieadvies aanvragen. Een specialist kan je helpen om in kaart te brengen welke maatregelen het meest effectief zijn voor jouw woning.
  2. Check je mogelijkheden: Heb je hulp nodig bij de financiering van deze maatregelen? Ga naar de website van Nationaal Warmtefonds en controleer welke maatregelen in aanmerking komen voor financiering en of je in aanmerking komt voor een lening.
  3. Dien je aanvraag in: Vul het online aanvraagformulier in met de benodigde gegevens over jouw situatie en de gewenste energiebesparende maatregelen. De aanvraag kan helemaal digitaal verlopen.
  4. Ontvang een aanbod: Binnen enkele werkdagen hoor je of je een aanbod voor een lening ontvangt. Als je akkoord bent, kun je hem ondertekenen.
  5. Stuur de offerte: Deel de offerte en verklaring van de aannemer of installateur die de maatregel gaat installeren met Nationaal Warmtefonds.
  6. Ontvang een bouwdepot: Als de laatste informatie is goedgekeurd, zetten wij het bedrag in een bouwdepot. Daarna kun je de facturen van de aannemer of installateur met ons delen en betalen wij die direct uit.

Deze column verscheen in Groener Wonen 03 2024.