Twee jaar geleden kondigde het kabinet aan dat hybride warmtepompen vanaf 2026 de standaard zouden worden voor woningverwarming. Bij vervanging van een cv-ketel moest minimaal een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief worden geïnstalleerd. De nieuwe regering heeft dit voornemen echter geschrapt. Daarnaast is de overheid van plan om vanaf 2027 de salderingsregeling voor zonnepanelen te laten vervallen. Deze veranderingen zetten bewoners aan het denken over investeringen in verduurzaming. Vakman Rob van den Berg van Feenstra krijgt hierover veel vragen en deelt tips om het meeste uit deze nog steeds verstandige investeringen te halen.

De groei van het aantal zonnepanelen op de Nederlandse daken is de afgelopen jaren flink gestegen. Inmiddels liggen op bijna 1 op de 3 huizen zonnepanelen op het dak. Dit grote aantal is mede mogelijk gemaakt door de invoering van de salderingsregeling. Om zonne-energie ‘gemeengoed’ te laten worden, kwam de regering begin deze eeuw bewoners tegemoet door een regeling waarmee je de zonne-energie die je zelf niet gebruikt, terug kan leveren aan het elektriciteitsnet en daar dezelfde prijs voor krijgt als wanneer je stroom van het net afhaalt. Dit maakte dat het aantrekkelijk werd om in zonnepanelen te investeren. Nu deze salderingsregeling in 2027 mogelijk verdwijnt, vragen veel mensen zich af of de investering het nog wel waard is en of het nog rendabel is om panelen op je dak te leggen.

Zonnepanelen

Om kort antwoord te geven op deze vraag: ja, het is zeker nog de moeite om dergelijke duurzame investeringen te doen. Het wordt alleen wel nog belangrijker om slim om te gaan met de energie die je bijvoorbeeld met zonnepanelen opwekt. Mijn tip is dan ook om zoveel mogelijk van je stroom zelf direct te gebruiken. Stem het opladen van apparaten of het draaien van de was af op de momenten waarop de zon flink schijnt en je zonnepanelen dus het meeste opwekken. Op deze manier haal je het optimale rendement uit je panelen.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een zonnestroomboiler te installeren, waarmee je grotendeels kunt voorzien in je behoefte aan warm tapwater. Wanneer deze niet genoeg via de zon opgewekte elektra krijgt en je water dus niet volledig kan verwarmen, zal de cv-ketel het overnemen. In het algemeen kun je met een zonnestroomboiler tot 80% van de eigen opgewekte zonnestroom gebruiken, terwijl dat normaal 30% is en je dus 70% terug levert. Ook het installeren van een thuisbatterij kan een slimme stap zijn om meer rendement uit je zonne-energie te halen.

Anderen lazen ook:  Zonneboiler of zonnepanelen: Waar kies je voor?

Warmtepomp

Een andere manier om je woning te verduurzamen is door middel van de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp lijkt in eerste instantie een grote investering, maar kan zeker een verstandige stap zijn. Het voordeel van een (hybride) warmtepomp is dat je aardgasverbruik flink naar beneden gaat. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een eventuele stijging van de gasprijs. Deze ligt nu lager dan de afgelopen jaren, maar dit kan zomaar weer omslaan. Je elektraverbruik gaat met een warmtepomp wel omhoog, maar de kosten hiervoor zijn lager dan de kosten van aardgas. Bij een hybride systeem blijf je ook aardgas gebruiken voor de verwarming wanneer de cv-ketel bij springt als het heel koud is en je cv-ketel is nodig voor warm water voor het bad en de douche. Dit verbruik is alleen een stuk minder groot, waardoor je duurzamer en goedkoper verwarmt. Hierdoor verdien je dus nog steeds je investering terug. Met een hybride warmtepomp kun je je aardgasverbruik voor verwarming met 70% verminderen.

Financiering

Mocht je de investering in verduurzaming te hoog vinden en dit wellicht niet kunnen betalen, is mijn tip om te kijken naar financiering hiervoor. Zo  krijg je vanuit de overheid subsidie die gemiddeld 30% van de kosten van een (hybride) warmtepomp dekt. Ook zijn er leningen beschikbaar vanuit het Nationaal Warmtefonds. Deze kun je aanvragen voor allerlei energiebesparende maatregelen, waaronder dus de installatie van een warmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast kun je dit gebruiken voor bijvoorbeeld de isolatie van je huis, de installatie van een zonneboiler of de aanschaf van een thuisbatterij. Door deze financiële hulp is het dus ook voor woningeigenaren met lagere of middeninkomens aantrekkelijk om naar dergelijke verduurzamingsmaatregelen te kijken.

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu