Duurzaamheid en energiebesparing staan door torenhoge energierekeningen hoog op de agenda van veel VvE’s. Zo ook voor de VvE uit Noordwijkerhout, die het wooncomplex (uit 1976) bestaande uit 20 appartementen en 15 garages dit jaar heeft verduurzaamd met behulp van Nationaal Warmtefonds. De heer Seysener, een van de initiatiefnemers binnen de VvE, deelt zijn ervaringen met het nemen van de verduurzamingsmaatregelen.
Verschillende verduurzamingsmaatregelen
De reden voor het verduurzamen van het gebouw waren de hoge energiekosten toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Daarnaast was er een financieel tekort waardoor de VvE niet in staat was om het regulier onderhoud van het wooncomplex uit te laten voeren. Het gaat om een pand uit 1976, waarvan eerder al de kozijnen en beglazing waren vervangen. Dankzij een combinatie van het beschikbare geld in het reservefonds, de SVvE-subsidie en een lening van het Nationaal Warmtefonds, heeft de VvE verschillende verduurzamingsmaatregelen kunnen treffen. Het dak is vernieuwd, er zijn zonnepanelen voor collectief gebruik geïnstalleerd, de mechanische ventilatie en verlichting zijn vervangen, thermostaatkranen zijn op de radiatoren geplaatst, de muren zijn geïsoleerd, nieuwe hr-ketels zijn geïnstalleerd en de cv-installatie is waterzijdig ingeregeld.
Het aanvragen van procesbegeleiding
Na het lezen van een artikel in een magazine over energiebesparende maatregelen werd voor de heer Seysener duidelijk dat verduurzaming ook mogelijk is voor VvE’s. Het bestuur heeft na de nodige opgedane kennis hun ideeën voorgesteld tijdens de ALV middels een presentatie met de voors en tegens. Na akkoord bij de ALV is het proces in gang gezet. “Bij gebrek aan tijd en expertise hebben we ervoor gekozen om procesbegeleiding aan te vragen om het traject te begeleiden. De procesbegeleider heeft veel werk voor het bestuur uit handen genomen,” legt Seysener uit. Zo schakelde hij een technisch adviesbureau in voor een maatwerk energierapport, waarna er een aantal modellen is uitgewerkt, inclusief voorstellen voor materialen, om de juiste keuze te kunnen maken.
Een gemengd wooncomplex
“Het gaat om een gemengd wooncomplex, want een aantal appartementen wordt gehuurd”, vertelt Seysener, bestuurslid en penningmeester van de VvE. “We hebben ook de verhuurders en garage-eigenaren mee moeten nemen in het verduurzamingsproject. “De procesbegeleider heeft de garage-eigenaren extra toelichting gegeven over de plannen en de gevolgen, want hier was in eerste instantie weerstand tegen. Het oudste lid van de VvE was daarentegen direct groot voorstander van de plannen, omdat het wooncomfort omhoog zou gaan en de woningwaarde zou stijgen.”
Een lening bij Nationaal Warmtefonds
Tijdens het proces tipte de procesbegeleider een lening bij Nationaal Warmtefonds. Zonder deze lening had de VvE de gewenste werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, waardoor het nemen van de maatregelen niet mogelijk zou zijn geweest. De heer Seysener vertelt over de lening: “De lening geeft veel rust naar de toekomst toe en de VvE is van het financieel tekort af.”
Begin juni zijn de werkzaamheden gestart en inmiddels is de VvE bezig met de laatste maatregelen.
Tips voor andere VvE’s
Een belangrijke tip die de heer Seysener andere VvE’s mee kan geven is om je bewust te zijn van alle verschillen tussen de bewoners. Oud of jong, verschil in financiële middelen, of de belangen die spelen. “Een garage-eigenaar heeft bijvoorbeeld heel andere belangen dan de eigenaar van een appartement.” Een andere tip is het aanvragen van procesbegeleiding. “Je komt dingen tegen waar je geen verstand van hebt, juridisch en technisch. Laat je daarin ondersteunen door een partij die hier gespecialiseerd in is. En hou altijd een post voor onvoorziene kosten aan; er kunnen altijd dingen gebeuren waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden.”
Meer informatie over energie besparen met je VvE vind je hier.