In en om jouw huis kun je heel milieubewust bezig zijn door het groene leven te laten zegevieren! Geef jouw duurzame woning vorm en ga aan de slag.
In alweer het derde decennium van de 21ste eeuw lijkt het ontzettend populair om goed te doen. Veel termen als recyclen en duurzaamheid worden om onze oren geslingerd. Veelal worden die met hoongelach ontvangen, want waar hebben wij zelf nou eigenlijk last van? Onze leefomgeving is prima, dus er is geen enkele reden om van levensstijl te veranderen.
Dat is een geheel verkeerde instelling. Een gezond milieu is belangrijk voor alles en iedereen! Wat heb je eraan wanneer we langzaam maar zeker ons drinkwater en de zuurstof om ons heen vergiftigen? Dat je er zelf niks van merkt, wil niet zeggen dat er ook geen probleem bestaat.
Tijd dus om aanpassingen te doen aan ons leven en hoe wij de wereld zien. Duurzaamheid en recycling zijn geen holle frasen. Sterker nog, in de praktijk zijn ze strikt noodzakelijk. Wat kun jij doen om ze te implementeren?
Meer groen
In en om je woning meer planten laten groeien is één stap. Via het proces van fotosynthese wordt lichtenergie omgezet in zuurstof. Zolang je planten en bloemen alle vrijheid krijgen om te groeien en dus goed worden verzorgd, draag je al bij aan een beter milieu. Nu nog kiezen welk gedeelte van je tuin je vrijmaakt voor welke begroeiing. Je kunt zelfs het praktische met het aangename vermengen door een moestuintje te beginnen en zelf je gewassen te kweken!
Heb je niet veel ruimte om je huis heen? Dat hoeft geen probleem te zijn, als je bijvoorbeeld over een plat dak beschikt. Daar kan ook een heleboel verbouwd worden! Dit wordt dan een sedumdak genoemd. Sterker nog, vele gemeenten moedigen dit concept aan middels een heuse subsidie. Zeker aan het begin van het jaar maak je daar veel kans op: naarmate de maanden elkaar opvolgen slinkt dit potje namelijk.
Afval scheiden
Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn, ook al erkennen we wel dat iedere gemeente het weer anders aanpakt. Zo zijn er sommige plaatsen waar bewoners hun plastic afval in aparte zakken kunnen doen en die aan de weg zetten. In andere gemeenten hoort dit bij restafval.
Gooi hoe dan ook geen zaken in de prullenbakken en kliko’s waar ze niet voor zijn bedoeld. Meestal staat er op de kliko wel een label wat waar wel en niet in mag. Ben je toch niet helemaal zeker? Dan is er in jouw woning wellicht een afvalbrochure aanwezig, ofwel kun je die heel gemakkelijk online vinden.
Duurzame materialen
Houd rekening met het milieu door goed te kijken naar wat je koopt. Een nieuwe toevoeging aan je woning, bijvoorbeeld een deur, vensterbank, kozijn, aanbouw of iets anders, kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Niet allemaal zijn die even milieuvriendelijk geproduceerd of in gebruik. Let er dus goed op wat je koopt en welke impact dit heeft op de natuur. Dat geldt ook voor elektronische apparaten en witgoed. Tegenwoordig komen die allemaal met een energielabel. Soms worden die ook aangepast en kan een A-artikel opeens in de G-categorie vallen. Nog iets om scherp op te zijn.