Heel simpel, eigenlijk. Kijk eerst eens goed om je heen. Wees je bewust van wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. Daar begint het allemaal mee.

Natuurlijk, dat klinkt allemaal heel vaag, maar om in de inleiding het exacte antwoord op de vraag geven leek ons nou niet bepaald een heel goed idee. Voornamelijk omdat je dan direct ophoudt met lezen, terwijl het hele verhaal net wat meer nuance heeft dan je in een paar zinnen op kunt dreunen. Bovendien beroepen wij ons altijd graag op voorbeelden om ons verhaal te staven.

Bovendien weten we echt wel dat één iemand de wereld niet kan redden. Maar eigenlijk hadden we dat niet moeten zeggen, We willen namelijk dat iedereen denkt dat hij of zij dat wél kan. Zolang er genoeg mensen zijn die met dit idee rondlopen, gebeurt er misschien eindelijk eens wat. En als we dan toch met natuur bezig zijn, is dat eigenlijk een mooie metafoor. Want iedereen kan wel een zaadje in de grond stoppen en hopen dat er wat moois uit komt, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Echter, wat nou als we er samen voor zorgen dat ‘t zaadje uitgroeit tot een kiem en die kiem tot een plant, bloem of boom? En die dan vervolgens net zo goed verzorgen als de dan nog jonge uitwas verdient?

Dát, lieve lezer, is nou de instelling, Dát is het idee, hét uitgangspunt. Zolang we er allemaal voor openstaan om ons steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving en het gevoel hebben dat we er ook een gezonder en gelukkiger leven van terugkrijgen, is de halve slag dus eigenlijk al geleverd.

Kortom, zodra je met je woning aan de slag gaat, is het heel goed om te kijken naar de mogelijkheden.

Wat heb je precies nodig?

Zodra je bepaalde zaken gaat vervangen – denk aan een kozijn of deur, al dan niet inclusief deurbeslag – zijn er verschillende paden om te bewandelen. Zo kun je uit stevige houtsoorten kiezen die tegen een stootje kunnen. Maar daarmee inspireer je indirect weer de houtkap, terwijl die juist best een halt mag worden toegeroepen. We willen niet met clichés gaan strooien, maar weet je hoeveel oerwouden er vandaag de dag simpelweg ophouden te bestaan wegens de gierigheid van de mens?

Maar ja, dan het alternatief. Kunststof. Is dat nou iets dat je wilt?

Euhm. Ja.

Want tegenwoordig zijn er verschillende soorten daarvan op de markt die worden geproduceerd op een manier waarbij het milieu wel degelijk in acht genomen wordt. Sterker nog, de wijze waarop de meeste houtsoorten nabewerkt worden is belastender dan de fabricage van een kunststof profiel. Had je niet gedacht, hè?

Recyclen

Nog een voordeel aan kunststof onderdelen: ze zijn heel gemakkelijk te recyclen. En dát is wat we willen, lieve lezer! Want waarom zouden we fossiele brandstoffen moeten aanspreken – die overigens razendsnel opgaan – wanneer we ook kunne leven in een circulaire economie? Dat wil simpelweg zeggen dat wat hergebruikt kan worden ook hergebruikt wordt. Dat is veel beter voor de planeet en dus ook voor ons.

Prijskaartje

Natuurlijk is de productie van hoogwaardig kunststof niet gratis. En, zoals we al hebben gezegd, niemand kan in zijn of haar eentje de wereld redden. Dus kijk of je de renovatie een beetje kunt spreiden wanneer het je niet lukt om voor de hoofdprijs te gaan – dat wil zeggen, de beste en meest milieuvriendelijke materialen. Zorg in dat geval dat de verbouwing zo milieubewust mogelijk verloopt. Doe enkel wat je kunt, dan zijn we je al dankbaar genoeg!