De zomers in Nederland worden steeds warmer én steeds droger. Hittegolven zijn iedere zomer wel weer aan de orde en door de gevolgen van klimaatverandering is het steeds belangrijker om zuinig met het drinkwater om te gaan. Maar hoe kun je koel blijven tijdens die snel stijgende temperaturen? En hoe gaan we verstandig om met water, om zo het risico op een watertekort te verminderen? Vakman Rob van den Berg van Feenstra zette wat tips op een rijtje om duurzaam én zuinig de zomer door te komen en duurzaam te koelen.
Wanneer het warm weer is, zijn er allerlei manieren om het in en om huis comfortabeler te maken: ventilatoren, airco’s, sproeiers om door heen te rennen, zwembadjes om in te voetje baden, en ga zo maar door. De meeste van deze maatregelen zijn niet per se duurzaam en kunnen veel geld kosten. Neem het koelen van je huis: een airco is een effectieve manier om het huis in de zomer koel te houden, maar is prijzig in de aanschaf en verbruikt extra energie. Gelukkig is er een aantal manieren om op een duurzame manier af te koelen.
Winnen van de warmte
1 Huismiddeltjes
Je kan allerlei ingewikkelde apparaten aanschaffen om voor verkoeling te zorgen, maar een simpel teiltje koud water waar je je voeten in dompelt, is ook al heerlijk verfrissend. Ook een lauwwarme douche nemen, veel drinken (vooral water en thee) en niet uren boven pannen staan koken, maken vaak al een flink verschil tijdens snikhete dagen.
2 Apparaten
Om de temperatuur in huis aangenamer te maken, kun je natuurlijk ook kiezen voor een apparaat, zoals een ventilator of airco. Een ventilator verandert niks aan de temperatuur, maar zorgt voor luchtverplaatsing waardoor we een beetje afkoelen. Je kan dit effect wat vergroten door een fles met ijskoud water voor de ventilator te plaatsen. Een wat effectiever apparaat is de airco, maar zoals we al noemden, is deze minder duurzaam en ga je meer energie verbruiken.
3 Isoleren
Bij isoleren denk je misschien eerder aan isoleren tegen de winterse kou. Maar niks is minder waar: het is in de zomer ook erg belangrijk om je huis goed te isoleren. Het zorgt er namelijk voor dat je huis minder snel van buitenaf opwarmt. Daarnaast kun je het beste de gordijnen op het heetst van de dag sluiten en de ramen en deuren gesloten houden. Zorg er wel voor dat er wat frisse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld door de ventilatieroosters en zet ’s avonds na zonsondergang en als het buiten wat is afgekoeld even alle ramen en deuren tegen elkaar open. Dan kan het even doorwaaien.
4 Vergroenen
Een boom in de voortuin kan dienstdoen als een natuurlijk zonnescherm. Maar ook een haag, wat hoge struiken of gewoon wat planten kunnen al een verschil maken. Ze kunnen niet alleen zorgen voor schaduw, ze zorgen ook voor de verdamping van water waardoor de luchtvochtigheid toeneemt en de lucht plaatselijk af kan koelen. Vergroening is dus verkoeling.
Watergebruik
Wanneer het flink warm is, is het aantrekkelijk om een zwembadje te vullen, de sproeier aan te zetten voor verkoeling én om je naar water snakkende tuin een handje te helpen. Allemaal vanzelfsprekend voor ons, maar ondertussen ligt er een watertekort op de loer. Het kabinet wil daarom dat we in 2035 per persoon maximaal 100 liter water per dag gebruiken, in plaats van de 125 liter die we nu gebruiken. We moeten zuiniger omgaan met water, het hele jaar door. Om dit te bereiken, kun je de volgende punten in gedachten houden:
1 Was minder vaak je haar
2 Kies vaker de douche in plaats van het bad
3 Wanneer je met de hand afwast, gebruik dan een afwasteiltje
4 Installeer een waterbesparende douchekop
5 Doe de kraan dicht wanneer je deze even niet gebruikt
6 Korter douchen loont: maximaal vijf minuten is meer dan genoeg
7 Gebruik de juiste knop van het toilet
8 Installeer een waterbesparende kraan in de badkamer en keuken
9 Vang water van een opwarmende douche op in een emmer en gebruik dit bijvoorbeeld om de planten water te geven
10 Een regenton kan een groot verschil maken: gebruik het water om de tuin te sproeien of was er je auto mee
Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu