Velen vinden energiebesparing maar truttig, maar het is allesbehalve dat volgens Adriaan Pietersma, directeur van Feenstra. Sinds 2018 werkt Adriaan bij Feenstra, een installatiebedrijf dat expert is in verwarming, cv-ketel onderhoud, ventilatie, beveiliging en zonnepanelen. ‘Onze ambitie: een veilige, gezonde en comfortabele woonomgeving voor iedereen, nu en in de toekomst.’ In deze column vertelt hij over zijn visie op het energiebesef onder de mensen.
Als we willen besparen, denken we al snel aan het eindresultaat: een lagere energierekening. Natuurlijk, het is mooi meegenomen als je aan het eind van het jaar geld terugkrijgt van je energieleverancier. Of beter nog: als je termijnbedrag omlaag kan. Toch is het de vraag of energie besparen goed werkt wanneer je alléén naar de korte termijn kijkt. Ik vergelijk het wel eens met afvallen.
Energie besparen gaat om structurele veranderingen
Heeft u ooit een ‘crash-dieet’ gevolgd? Leuk hoor. De kilo’s vliegen eraf en binnen een paar weken pas je weer in je strak gesneden pak of je favoriete zomerjurk. Helaas is de vreugde meestal van korte duur. Je vervalt weer in je oude eetpatroon en vóór je het weet ben je terug op het gewicht waar je niet blij mee was. En meestal komen er stiekem zelfs nog een paar kilo’s bij. Met het energieverbruik in huis werkt het net zo. Het is prima om eens een tijdje te letten op de stand van de thermostaat, om de lampen niet te laten branden en om apparaten eerder uit te zetten. Maar besparen zet pas écht zoden aan de dijk wanneer er structureel iets verandert aan de manier waarop we met energie omgaan.
Gesprekken aan de keukentafel
In een gezin met pubers, zoals dat van mij, kan dat interessante discussies opleveren. Mijn dochter van 13 heeft een kritische kijk op de wereld en ze komt graag voor haar mening uit. Vlees eten is slecht voor het milieu, krijg ik regelmatig te horen. Prima, goed punt. Maar zullen we het dan ook even over de douche hebben? De douche? Ja, de douche.
Briljante uitvinding, daar zijn we het allemaal over eens. Ik begrijp heel goed dat je er enorm van bijkomt en er hélemaal opgefrist weer onder vandaan stapt. Maar ik heb er een béétje moeite mee als dat pas na drie kwartier gebeurt! In vijf minuten moet het toch óók lukken om schoon te worden? Zulke gesprekken aan de keukentafel lijken misschien onbelangrijk, maar dat zijn ze niet. Ze kunnen bijdragen aan ons energiebesef. Want als we elkaar scherp houden, worden we ons steeds meer bewust van de momenten en de manieren waarop we energie verbruiken. Dat zorgt uiteindelijk voor structurele veranderingen. Hoe beter we onze verslaving aan energie in de gaten hebben, hoe eerder we ervan af komen.
Zorgeloos wonen belangrijker dan ooit
De afgelopen weken zaten we noodgedwongen veel thuis. Bepaald geen ideale situatie, maar het heeft ook voordelen. Want voor velen van ons is comfortabel en zorgeloos wonen opeens belangrijker geworden dan ooit. Misschien gaan we daardoor structureel en kritisch nadenken over zaken als energie- en waterverbruik, maar bijvoorbeeld ook over de luchtkwaliteit in huis. Als dat zo is, levert de coronacrisis tóch nog iets positiefs op.
Adriaan Pietersma
Lees ook: Waarom wachten met verduurzamen?