Wist je dat gevallen blad ontzettend nuttig kan zijn voor je tuin? Vaak wordt de hark of bladblazer erbij gepakt om alle gevallen bladeren op te ruimen en weg te gooien, maar bladval is juist een waardevolle voedselbron voor de bodem en zorgt voor bescherming.

Het weghalen van alle bladeren betekent eigenlijk dat je het leven uit je tuin blaast. Tussen de bladeren leven namelijk allerlei nuttige insecten, zoals merels die er graag naar voedsel zoeken. Bladeren zijn daarnaast een belangrijke voedselbron voor de bodem; in het bos vormen ze een rijke humuslaag. In je tuin werken de bladeren als gratis compost, waardoor de grond verbetert en beschermd wordt. Als je alle bladeren weghaalt, kan de zon de bodem uitdrogen en verlies je het bodemleven.

Herfstblad in een opgeruimde tuin

Het maakt niet uit of je een wilde of strakke tuin hebt. Zelfs in een strakke tuin kun je bladeren gebruiken. Haal ze weg van plekken waar je ze niet wilt hebben, zoals je terras of looppad, en gebruik de bladeren in je borders; een dikke laag bladeren beschermt en voedt de bodem, en voorkomt dat er snel onkruid groeit.

Bladblazers

Probeer het gebruik van bladblazers te beperken. Vooral op benzine zijn deze slecht voor het milieu en de gezondheid, vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen. Het is beter om bladeren te verzamelen met een hark of bezem.

Zelf compost maken

Je kunt de gevallen bladeren gebruiken om bladcompost te maken. Doe droge bladeren in een plastic zak, stamp ze aan en zet de zak met een paar gaatjes onderin een jaar weg. Zo krijg je bladcompost die je als mulch kunt gebruiken of door de bodem kunt mengen.

Door deze tips te volgen, maak je optimaal gebruik van herfstbladeren en help je jouw tuin gezond en mooi te houden! Kijk voor meer najaarstips op plantmee.nl