We leven vandaag de dag in een wereld waar fast fashion de norm is geworden. Ieder seizoen worden er weer allerlei nieuwe items toegevoegd aan kledingkasten, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is. Uit onderzoek blijkt dat  je 80% van de tijd maar 20% van je kleding draagt. Veel blijft dus gewoon in jouw kast hangen, vaak ongedragen, en ondertussen worden er wel steeds nieuwe items bijgekocht. Gelukkig vindt er de afgelopen jaren wel een positieve ontwikkeling plaats. Het kopen van tweedehands kleding via bijvoorbeeld Vinted groeit al jaren in populariteit. Ook een andere ontwikkeling is interessant, namelijk de groeiende populariteit van de capsule wardrobe. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe creëer je zo’n kast met weinig item, waarmee je toch genoeg verrassende outfits kan maken?

Hoewel de term ‘capsule wardrobe’ pas de afgelopen jaren bij veel mensen bekend is, vindt het zijn oorsprong in de jaren ’70. Susie Faux, de eigenaresse van een boetiek in Londen, bedacht toen het concept. Haar idee was at zo’n capsule wardrobe uit zo’n 30 kledingstukken kon bestaan, en dat dit genoeg was om leuke outfits mee te maken. Wereldwijd werd de term vervolgens bekender toen modeontwerper Donna Karan een speciale capsule wardrobe collectie ontwierp. Nu, zo’n 50 jaar later, is het concept weer opnieuw opgeleefd onder invloed van social media en apps zoals Instagram en Tiktok.

Het idee van een capsule wardrobe is dat je aan een bepaald, klein aantal kledingstukken genoeg hebt. Hierbij kan je onderscheid maken tussen seizoenen, dus bijvoorbeeld twee verschillende collecties voor de warmere en koudere maanden, maar je kan het ook bij één collectie houden waarbij je rekening houdt met alle weertypes. Het meest gebruikte en geadviseerde aantal kledingstukken is rond de 30 stuks, waarbij dingen als ondergoed of sokken niet meetellen.

Waarom een capsule wardrobe?

  1. Milieu-impact verminderen: Fast fashion heeft een enorme impact op het milieu. Kledingproductie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot en vervuiling. Door minder kleding te kopen en te kiezen voor tijdloze stukken van hoge kwaliteit, draag je bij aan het verminderen van deze impact.
  2. Minder keuzestress: Het dagelijks kiezen van een outfit kan best een opgave zijn, vooral als je kast vol hangt met items die je nauwelijks draagt. Met een capsule wardrobe beperk je de keuze tot een paar favoriete stukken, wat je tijd en keuzestress bespaart.
  3. Kostenbesparing: Hoewel de initiële investering in kleding van een goede kwaliteit hoger kan zijn, je wil immers dat iets lang mee gaat als je het veel draagt, bespaar je op de lange termijn geld door minder vaak nieuwe items te hoeven kopen. Goedkope kledingstukken verslijten sneller, waardoor je vaker vervanging nodig hebt.
  4. Persoonlijke stijl: Een capsule wardrobe dwingt je om na te denken over je persoonlijke stijl. Door alleen de stukken te houden die echt bij je passen, creëer je een garderobe die heel goed past bij jouw stijl en wat jij uit wil dragen.
Anderen lazen ook:  Energiezuinig de zomer door

capsule wardrobe

Hoe pak je  het aan?

  1. Kijk naar je kledingkast: Begin met kijken wat je al hebt. Haal alles uit je kast en verdeel het in drie stapels: items die je regelmatig draagt en waar je van houdt, items die je nooit draagt, en twijfelgevallen. De eerste stapel vormt de basis van je capsule wardrobe. De tweede stapel kun je doneren of verkopen, en de derde stapel kun je kritisch beoordelen op nut en draagplezier.
  2. Bepaal je kleurenschema: Een succesvolle capsule wardrobe draait om veelzijdigheid. Kies een kleurenschema dat bij jouw stijl en levensstijl past. Neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs en beige zijn goede basiskleuren, aangevuld met een paar accentkleuren die je leuk vindt en die gemakkelijk te combineren zijn.
  3. Selecteer je basisstukken: Investeer in tijdloze en kwalitatieve basisstukken die je op verschillende manieren kunt combineren. Denk aan een goed passende spijkerbroek, een klassieke blazer, een paar comfortabele T-shirts, een veelzijdige jurk en een paar nette schoenen. Deze items moeten multifunctioneel zijn, zodat je ze zowel casual als formeel kunt dragen.
  4. Seizoenswisselingen inplannen: Hoewel het idee van een capsule wardrobe vaak geassocieerd wordt met minimalisme, betekent dit niet dat je beperkt bent tot slechts één garderobe het hele jaar door. Plan seizoensgebonden wisselingen in, waarbij je bepaalde stukken opbergt en andere naar voren haalt, afhankelijk van het weer.
  5. Blijf kritisch: Een capsule wardrobe is een doorlopend project. Evalueer regelmatig je garderobe en vervang versleten items of voeg nieuwe stukken toe die echt waarde toevoegen. Het doel is om alleen kledingstukken te bezitten waar je echt blij van wordt en die je graag draagt.

Hoeveel kleding heb jij in je kast hangen die je bijna niet of zelfs helemaal niet draagt? En overweeg jij zo’n capsule wardrobe? Laat het ons weten in de comments!