Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Rob ziet dat veel mensen maatregelen nemen om te bezuinigen op hun energieverbruik. Meestal pakt dat goed uit, maar niet altijd. Rob helpt je daarom graag op weg met deze tips.

Een onderhoudsabonnement

Een behaaglijke winter regel je nu, want op een koude dag wil je niet zonder verwarming of warm water zitten. Heb je een cv-ketel? Dan is het verstandig om de ketel regelmatig te laten nakijken en onderhouden door een erkend installatiebedrijf. Wacht hier niet mee tot het in de wintermaanden vriest, want dan hebben installateurs het extra druk. Om er zeker van te zijn dat jouw cv-ketel op tijd onderhouden wordt, kun je een onderhoudsabonnement nemen. Door regelmatig onderhoud te plegen, verleng je de levensduur van je ketel. Bijkomend voordeel: je verbruikt daardoor minder gas en dat scheelt ook weer in de portemonnee. Mocht er ondanks goed onderhoud toch een storing ontstaan, dan kun je met een onderhoudsabonnement rekenen op snelle en deskundige reparatie.

Radiatoren aanzetten

Voor het stookseizoen van start gaat, doe je er goed aan om eens te kijken of alles nog goed werkt. Draai minstens drie radiatoren in huis open en check of het in de kamers warm wordt. Wanneer één of meerdere radiatoren niet goed warm worden, kun je in de meeste gevallen het probleem eenvoudig verhelpen met behulp van de speciale storingstool van Feenstra. Zo helpt het al om het water in de cv-installatie bij te vullen of om de radiatoren te ontluchten. Als je de cv-ketel regelmatig laat onderhouden dan zal de kans op storingen echter minimaal zijn. Voor aanvang van het stookseizoen is het ook aan te raden om eventueel stof van alle radiatoren en convectorputten te verwijderen.

Koolmonoxidemelder

Nu we weer richting de koudere maanden gaan, zullen we steeds vaker binnen zitten. De cv-ketel moet dan weer harder werken, ook wanneer je een hybride warmtepomp hebt. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen. Daarom is het verstandig om een goedgekeurde koolmonoxidemelder in huis te plaatsen. Zo’n melder gaat circa zeven jaar mee. Je moet de melder daarna vervangen. Uiteindelijk kost het je maar enkele euro’s per jaar om een stuk veiliger te wonen.

Anderen lazen ook:  Je huis energiezuinig koelen

Verbruik met warmtenet

Ik krijg vaak vragen van mensen die aangesloten zijn op een warmtenet. Alles staat uit, niemand is aan het douchen en toch blijft de meter lopen. Dat kan natuurlijk voor verwarring zorgen, want waar betaal je dan precies voor? In sommige gevallen gaat het om een storing, zoals wanneer de cv-klep blijft ‘kleven’. Meestal gebeurt dit doordat vuil zich afzet op de klep. Het gevolg is dat de klep warm water doorlaat wanneer dat niet de bedoeling is. Je zult dan merken dat de radiatoren warm worden, terwijl de thermostaat laag staat. Echter is er meestal een andere reden voor een meter die loopt. Je betaalt namelijk onder andere voor het warmhouden van water. Wanneer je warm water nodig hebt, dan wil je daar niet op wachten. Het systeem (de afleverset) houdt daarom altijd een voorraad water warm en dat zie je op de meter terug. En dan is er nog een belangrijke reden waarom er energie verbruikt kan worden zonder dat je dit zelf doet. Het water in een warmtenet heeft in de leidingen een temperatuur tussen de 20 en 70 graden. Dat geeft kans op legionella. Om dit te voorkomen, wordt in de meeste warmtenetten een keer in de twee weken het tapwater in de leidingen in de afleverset een kwartier lang opgewarmd tot 60 graden. Dit is een minimaal verbruik, maar wel heel erg belangrijk voor de gezondheid.

Tip: kijk kritisch naar het maandelijkse verbruiksoverzicht dat je krijgt van je stadswarmte-aanbieder. Zie je daar een ongewoon of onverklaarbaar verbruik, dan is het verstandig om contact op te nemen met het installatiebedrijf dat het warmtenet installeert en onderhoudt.

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu