In de nieuwste editie van Groener Wonen vertelt Adriaan Pietersma, directeur van Feenstra, zijn visie op het verduurzamen van je woning. Na zijn studie kwam Adriaan in de Energiewereld terecht. Allereerst in diverse functies bij Alliander en Vattenfall. Sinds 2018 werkt hij bij Feenstra, een installatiebedrijf dat expert is in verwarming, cv-ketel onderhoud, ventilatie, beveiliging en zonnepanelen. ‘Onze ambitie: een veilige, gezonde en comfortabele woonomgeving voor iedereen, nu en in de toekomst.’

Adriaan Pietersma Feenstra

Waar wachten we nog op?

We kunnen lang met elkaar praten, maar ik hou ervan om ook een keer iets te gaan dóén. Mouwen omhoog en aan de slag. Waarom zou je bijvoorbeeld wachten met het verduurzamen van je huis als je er vandáág nog mee kunt beginnen? De energietransitie lijkt ingewikkeld, maar als je je goed laat informeren, door doeners en kenners, buren en professionals, valt het in de praktijk best mee. Bovendien zijn er allerlei kleine maatregelen in huis mogelijk die je direct kunt nemen.

Energiebesparende technieken. Het gaat razendsnel

Duurzame techniek ontwikkelt zich in een duizelingwekkend tempo. Dankzij zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen komen we in de nieuwbouw steeds vaker woningen tegen die energieneutraal, CO2-neutraal of zelfs klimaatneutraal zijn. Maar ook in bestaande woningen is de techniek al tot veel in staat. Verduurzamen begint vaak met het isoleren van dak, vloer en muren. In combinatie met dubbelglas of driedubbelglas kun je op die manier het energieverlies flink verminderen.

Vervolgens kun je gaan denken aan technieken om zelf elektriciteit op te wekken; een zonneboiler of zonnepanelen. Is je huis voldoende geïsoleerd, dan is het met een hybride of all-electric warmtepomp zelfs mogelijk om bijna helemaal ‘van het gas af’ te gaan. Natuurlijk vragen zulke maatregelen om een investering. Maar die dragen wél bij aan een reductie van de CO2-uitstoot en vaak ook aan een lagere energierekening. Bovendien betaalt de overheid veelal mee. Lang niet iedereen weet dat de Nederlandse overheid in allerlei situaties aardig wat subsidie geeft voor het verduurzamen van je woning. Of je nu eigenaar of huurder bent, het Rijk betaalt mee aan je groene plannen. En als je geld leent om je huis duurzaam te verbouwen, kun je dat doen tegen een extra lage rente.

Laten we het leuk houden!

De energietransitie wordt in de media niet altijd even enthousiast belicht. Daar kun je zelf een positieve wending aan geven door vooral te beginnen met dingen die je léúk vindt. Dat kunnen zonnepanelen zijn, maar ook een nieuwe koelkast kan energie besparen.

Sluipverbruik

Ik realiseer me niet op ieder moment van de dag hoeveel en welke energie ik verbruik. Toch is dát waar duurzaam wonen begint. Onlangs heb ik in mijn huis eens onderzocht welke apparaten meer energie verbruiken dan nodig is. Dat leverde mij een paar verrassende vondsten en onverwachte besparingsmogelijkheden op! Sluipverbruik komt in bijna ieder huis voor. Denk aan stekkers van ongebruikte apparaten die nog in het stopcontact zitten, de cv-ketel die niet op de eco-stand staat, een radiator die voor de buren stookt of een boiler die te hoog is afgesteld. Een inspectierondje levert altijd iets op.

Vandaag beginnen

Zoals ik al zei: mouwen omhoog en dóén! Om je eigen woning serieus te verduurzamen, hoef je helemaal niet te wachten op beslissingen van het kabinet of het gemeentebestuur. Iedereen kan vandaag nog beginnen. Voor duurzame inspiratie en praktische informatie zijn websites als Zorgeloos.nu en GroenerWonen.com een prima startpunt.

Adriaan Pietersma

Directeur Feenstra