Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over droogtes. Onderzoek van de Unie van Waterschappen wijst uit dat Nederlanders zich zorgen maken over problemen door watertekort. Zo’n 68 procent heeft naar eigen zeggen ook weleens last gehad van de droogtes.

Vooral de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van de dijken zijn reden tot zorgen over de droogtes. De afgelopen jaar zijn extreem droog geweest. Ook al heeft het tot nu toe in de zomer ook veel geregend, ondervinden het oosten en zuiden van het land nog steeds problemen door de droogte.

Zelf maatregelen nemen

Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat er vaker overlast zal komen door droogtes. Zo’n 44 procent neemt zelf maatregelen om het watertekort te beperken. Zo wil driekwart een regenton installeren en meer dan de helft wil meer groen aanleggen.

Lees ook: Tips om zuinig met water om te gaan.

Gemeenten zetten zich in tegen droogtes

Ook gemeenten en waterschappen willen meer groen in de straten en tuinen stimuleren. Waterschappen zijn blij met het gebruik van regentonnen en het vervangen van tegels in tuinen door meer planten. Alle kleine stappen helpen om watertekort te voorkomen.

Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “Het weer in Nederland is steeds extremer geworden. We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte. Om de gevolgen hiervan te beperken, moet Nederland klimaatbestendiger worden. Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld.”

 

Bron: UVW

Groener Wonen nieuwsbrief